Analiză îngrijorătoare în Bloomberg: Criza energetică europeană se va înrăutăți în această iarnă. Consumatorii ar putea fi rugați să consume mai puțin sau chiar să se pregătească pentru blackout

Energie electrica curent Sursa foto: Pixabay

Prețurile la energie în Europa bat record după record, chiar înainte de a începe iarna, iar criza energetică este pe cale să se înrăutățească pe măsură ce temperatura începe să scadă, arată o analiză Bloomberg. O super creștere a prețurilor în Marea Britanie luna trecută a forțat unele companii industriale să reducă producția și să solicite ajutor de stat, un prevestitor pentru ceea ce ar putea avea loc pe scară largă în Europa, care se confruntă cu un nou val al pandemiei. Pentru guverne, ar putea însemna tensiuni între țările învecinate care ar putea trece la protejarea proviziilor. Consumatorii casnici ar putea să fie rugați să folosească mai puțină energie sau chiar să se pregătească de blackout.

Este puțin probabil să se rezolve problemele pe partea ofertei prea curând, spune un analist la Rysted Energy. Rusia oferă doar strictul necesar de resurse energetice, iar Qatarul spune că produce ceea ce poate. Tot ce poate face industria energetică este să „distrugă cererea”, adică să ia măsuri pentru reducerea consumului, arată analistă.

În Europa, problemele energetice vin pe fondul unui nou val al pandemiei, cazurile de Covid-19 fiind în creștere și existând și temeri cu privire la o nouă variantă identificată în Africa de Sud. Restricțiile sunt înăsprite în unele țări, în timp ce bugetele gospodăriilor sunt afectate de inflația galopantă. O revenire la izolare ca în Austria ar ajuta la reducerea cererii de energie, dar puține guverne doresc să facă asta.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Franța, a doua cea mai mare economie a Europei, este în special în pericol. Posibilitatea unui ger în ianuarie și februarie provoacă îngrijorare pentru operatorul de rețea al națiunii. Disponibilitatea centralelor nucleare, „calul de bătaie” al sistemului energetic francez, este scăzută după ce pandemia a întârziat întreținerea unor reactoare, potrivit unui raport din 22 noiembrie. În plus, și prețurile la energie electrică sunt aproape de un record, pe măsură ce se apropie iarna.

Iarna trecută, operatorul de rețea francez a făcut apel la gospodării să folosească mai puțină energie la orele de vârf și a negociat cu diverși producători (care sunt în general mari consumatori de energie) reducerea consumului atunci când lucrurile s-au înrăutățit. Următorul pas ar fi reducerea tensiunii în rețea și apoi întreruperea curentului timp două ore pe regiune, ca ultimă soluție.

Franța este, de asemenea, un exportator cheie de energie electrică către țările învecinate, ceea ce înseamnă că efectele unei crize s-ar resimți și în Germania, Spania, Italia și Marea Britanie.

Situația este extrem de gravă la începutul iernii și din cauza creșterii vertiginoase a prețurilor la gaze naturale. Stocurile din depozite, folosite pentru încălzirea locuințelor și pentru generarea de energie electrică, sunt mai mici decât de obicei și se epuizează rapid. Analiștii au avertizat că depozitele de gaze ar putea scădea la zero în această iarnă dacă vremea rece va crește cererea.

„Întreruperile de curent”, cunoscute drept „blackout”, sunt o posibilitate, a avertizat Jeremy Weir, directorul executiv al Trafigura Group, o casă elvețiană de comercializare a mărfurilor.

În ceea ce privește oferta, este esențial ce va face Rusia în continuare. Președintele Vladimir Putin a semnalat că va ajuta Europa cu mai multe provizii pentru a stabiliza piața. Totuși, deși livrările și-au revenit după o scădere de la începutul lunii noiembrie, acestea sunt scăzute în comparație cu anul trecut.

Demararea conductei Nord Stream 2 către Germania din Rusia ar ușura criza energetică prin care trece continentul. Proiectul este finalizat, dar a întâmpinat obstacole de reglementare și nu este clar când vor începe fluxurile.

Qatarul, cel mai mare exportator mondial de gaze naturale lichefiate, spune că produce deja gaz la capacitate maximă.

Dacă lucrurile se vor înrăutăți, țările ar putea recurge la reducerea vânzărilor de gaze naturale către alte regiuni. Un scenariu și mai extrem ar putea duce la oprirea fluxurilor de gaz și energie între țări, stârnind dispute politice și lovind economiile.

Uniunea Europeană are ceea ce numește „principii de solidaritate” care ar trebui să împiedice orice stat să blocheze exporturile de energie electrică sau de gaze și să lase un alt membru fără, mai ales când vine vorba de aprovizionarea gospodăriilor.

Solidaritatea, totuși, nu a fost niciodată testată într-o criză la scară largă, iar operatorii de rețea spun că li se permite să oprească sau să modifice fluxurile de energie între țări dacă au probleme de securitate a aprovizionării.

Citește și:

Fake news. Cum a pornit isteria unei pene de curent în Europa și cât de reală este o astfel de posibilitate

Furnizorii de energie: Este foarte puţin probabil să existe o pană de curent la nivelul întregii ţări

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Si cel din urma prostanac putea sa ne spuna ca in iarna criza energetica se va inrautatii ! La mintea cocosului !! Dar acum ne-o spune “alde” Bloomberg ! Ei si ? Unde-i nouatea ?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.