Investitorii au pariat pe faptul că listarea Hidroelectrica va aduce și tranzacții mai mari la BVB, iar acțiunile Bursei de Valori au cunoscut o creștere susținută, pornind de la 24-25 lei/acțiune în martie 2022 și ajungând în jurul a 52 lei/acțiune, după cum notează o analiză a portalului Conso.ro. În prima jumătate a lunii august, media tranzacțiilor cu acțiunile H20 a reprezentat 37% din media tranzacțiilor cu acțiuni la BVB, pondere care explică pariul făcut din timp pe creșterea cotațiilor acțiunilor bursei, în calitate de emitent.
După un început în forță în iulie, cu tranzacții de peste 150 milioane euro în prima zi de listare la bursă, acțiunile Histroelectrica au avut în prima jumătate a lunii august o medie a tranzacțiilor de 4,7 milioane euro.
După primele zile de la venirea la bursă, când și prețul avut un trend crescător, valoarea tranzacțiilor a continuat să scadă, deși acest fapt a fost o caracteristică și la nivelul pieței, lunile de vară nefiind cele mai dinamice la bursă.
“În prima jumătate a lunii august (10 ședințe bursiere) am avut valori ale tranzacțiilor cu acțiuni Hidroelectrica cuprinse între 5,8 și 44 milioane lei, cu o medie per ședința de tranzacționare de 23,5 milioane lei (4,7 milioane euro). În același timp, pe segmentul de acțiuni s-au făcut tranzacții medii de 63,1 milioane lei, ceea ce înseamnă o pondere de 37% pentru acțiunile Hidroelectrica”, notează analiza.
Acțiunile BVB, un pariu câștigător
Pe 31 martie 2022, actionarii Hidroelectrica aprobaseră listarea companiei la bursă, iar din acel moment investitorii care doreau să parieze pe avantajele colaterale listării companiei au avut drum liber, menționează analiza. “Nu ne referim la pariul pe acțiunile Fondului Proprietatea, care se află în acest moment la un nivel asemănător de preț cu cel din martie 2022, ci la acțiunile Bursei de Valori care au cunoscut o creștere susținută, pornind de la 24-25 lei/acțiune în martie 2022 și ajungând în prezent în jurul a 52 lei/acțiune. Vorbim practic de o dublare a prețului acțiunilor, investitorii pariind pe faptul că listarea Hidroelectrica va aduce și tranzacții mai mari la BVB. Iar dacă ne uităm pe graficul acțiunii observăm că nu am avut o lumânare bruscă din momentul confirmării listării Hidroelectrica la BVB (martie 2022), ci o creștere graduală până în preajma listării efective a companiei (iulie 2023), când prețul ajunsese la 58 lei/acțiune. De atunci au apărut și marcarile de profit, cotațiile corectandu-se cu peste 10%. Rămâne de văzut în continuare dacă nu vor urmă și alte ajustări, până la urmă dublarea cotațiilor neavând o acoperire foarte bună în ponderea de “numai” 37% a tranzacțiilor cu acțiunile H2O la BVB”, menționează cei de la Conso.
Cum s-au descurcat investitorii în acțiunile Hidroelectrica?
Cei care au cumpărat acțiuni în oferta publică în primele zile cu discount de 3% și au achiziționat acțiunile la puțin peste 100,8 de lei și nu doresc să le țînă în portofoliu pe termen lung, își pot marca un profit înainte de impozitare de 10%, dacă vând în aceste zile. Și cei care au cumpărat la 104 lei, prețul de închidere al ofertei, fără discount, au încă disponibil un profit de 6-7%.
“Rămâne de văzut cum va evolua acțiunea pe termen scurt, după reflectarea în piață a următoarelor raportări financiare și, mai ales, în condițiile unei eventuale corecții în piețele externe. Un element esențial care va influență traiectoria acțiunilor la bursă va fi prețul energiei electrice”, notează analiza.
Aceasta menționează că în ultimul raport al Institutului de Statistică privind inflația pe luna iulie, prețul energiei electrice reprezenta 98% din prețul din iunie și 84% din cel din decembrie. Trendul descendent e vizibil și pe bursă OPCOM, unde prețurile pentru ziua următoare oscilează în jurul a 450 lei/MWh, departe de vârful de 3.000 lei atins în august 2022.