Analiză Kearney: România are doar o companie „zombie”

angajati, munca, birou, companii Sursă foto: Unsplash

Invazia zombie continuă, așa cum arată datele companiei de consultanță în management Kearney, cu o creștere netă de 164 de companii zombie la nivel global, crescând de la 2206 în 2022 la 2370 în 2023. Doar în 2023, Kearney a identificat 827 de noi companii zombie—depășindu-le pe cele 534 care au fost „resuscitate” prin îmbunătățirea situației financiare și pe cele 127 care au fost delistate de la bursă. În România, numărul companiilor zombie a variat de la criza financiară din 2008, de la zero în 2010-2011 la 5 în 2020 (6.5% din companiile analizate în acel an) și scăzând la 1 (1,4%) în 2023.

Pentru a determina aceste cifre, Kearney a analizat 75.000 de întreprinderi cotate la nivel mondial din 154 de industrii și 152 de țări. Setul de date include mai mult de 5,5 milioane de date individuale și acoperă informații din anul 2000 până în prezent.

În România, au fost analizate 78 de companii cotate, active, în 2023 și a fost identificată o singură companie zombie, adică 1,4% din totalul business-urilor. Această cifră este mai mică decât media globală de 5,8% și mai mică decât cea a unor țări similare din Europa Centrală și de Est – Polonia are 26 de companii zombie, reprezentând 4% din companiile analizate. În ansamblu, CEE se situează mai bine decât media globală.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Florian Teleabă, Principal and Head of Bucharest office la Kearney, comentează: „După pandemie, multe companii au reînceput să investească pentru creștere, inclusiv prin îndatorare; însă ratele dobânzilor în creștere și încă ridicate reprezintă o altă problemă pentru unele dintre ele. Companiile zombie nu dispun de rezerve financiare solide, iar dobânda plătită pentru împrumuturile destinate investițiilor sau susținerii creșterii este variabilă, ceea ce face ca ratele ridicate să fie și mai greu de suportat în prezent. În România, până în prezent, companiile par să se descurce în medie mai bine decât la nivel global – prin ponderea companiilor zombie – dar există încă presiuni și probabil că acestea vor crește în viitorul apropiat (încetinirea sau evoluția sub așteptări ale economiei). Creșterea veniturilor încetinește mai repede decât capacitatea de a gestiona creșterea costurilor prin operațiunile normale de zi cu zi. Pentru aceste companii, așteptarea unei schimbări a piețelor nu este suficientă. Pentru a evita falimentul sau închiderea definitivă a porților, firmele zombie, sau altele aflate în situație de risc, își pot oferi o a doua șansă cu o strategie potrivită, fie prin schimbarea modelului de afaceri si transformare, fie prin restructurare sau chiar prin conversia unei părți din datorie în acțiuni – și ne așteptăm ca tot mai multe companii din România să analizeze astfel de măsuri în viitorul apropiat.”

Ce este o companie zombie?

Pentru a asigura coerența și comparabilitatea, Kearney a utilizat definiția recunoscută la nivel internațional a OCDE privind societățile zombie, mai precis:

A fost activă pe piață și a avut venituri mai mari de zero timp de 10 ani consecutivi, demonstrând o activitate continuă în sectorul său de activitate și că nu este un start-up.

Nu a reușit să își îndeplinească obligațiile privind dobânzile prin profituri din exploatare timp de trei ani consecutivi.

În plus, Kearney definește o societate ca nemaifiind un zombie în cazul în care și-a revenit din punct de vedere financiar, a devenit insolvabilă și a ieșit din afaceri sau a fost achiziționată.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: