ANALIZĂ Măsurile europene de pe piața energiei sunt o declarație de principii, trebuie să așteptăm propunerile concrete, spun specialiștii

Ursula von der Leyen, Comisia Europeană Sursa foto: ec.europa.eu

Măsurile anunțate de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind schimbările ce vor fi făcute pe piața energiei sunt privite cu scepticism de specialiștii în domeniu.

Din punctul lor de vedere, discursul a fost unul inspirațional, romanțat, dar nu trebuie să uităm că negocierile se vor purta în jurul unor formule concrete.

De exemplu, Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, apreciază că este corect mesajul privind plafonarea veniturilor companiilor care produc energie electrică la un cost redus, care nu este influențat de prețul gazelor. Dar, atrage el atenția, „nu toți producătorii de energie regenerabilă au același comportament și s-ar putea să îi omori pe unii. Și ajungi iar într-un deficit de energie. Ar putea afecta și investițiile, iar peste doi ani ajungem în aceeași situație.

Nici suprataxarea companiilor din petrol, gaze și cărbune nu este apreciată de specialiști.

Otilia Nuțu, expert în energie la Expert Forum, spune că nu este de acord cu supraimpozitarea (dacă nu va fi temporară) a companiilor din domeniul petrolului, gazelor, cărbunelui sau industrie regenerabilă.

La rândul său, Radu Dudău, director al Energy Policy Group, think-tank specializat în politici energetice și strategie energetică, spune că suprataxarea e de înțeles să fie introdusă în actualul context și este menită să genereze venituri pentru guverne.

Tot el mai atrage atenția că măsura trebuie introdusă în mod judicios, și să nu fie aplicat modelul României, care, prin OUG 119, a aplicat o taxare draconică a profiturilor, care a dus chiar la o distorsionare a pieței.

Iar Dumitru Chisăliță crede că „este o mare eroare. Mă apuc să suprataxez rafinăriile, în condițiile în care oricum și-au redus capacitatea de producție și de aceea a crescut prețul carburanților. Iar la cărbune, care mă ajută să scap de dependența de gazul rusesc, vin să îl supraxatez?”, se întreabă el.

Tot ieri, Comisia Europeană a propus o reducere obligatorie a consumului european de electricitate cu 10%, în timp ce în orele de vârf reducerea trebuie să fie de minim 5%. Anunțul a fost făcut de Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, spune că „în primul rând, trebuie să vedem care e referința, față de cât trebuie să scadă cu 10 și 5 la sută. La gaz, față de media din ultimii 5 ani, avem deja o scădere anul acesta cu 13 la sută”.

Surse din industrie spun că rămâne de văzut modalitatea prin care se va aplica măsură de reducere a consumului de energie electrică cu 10%, însă o astfel de reducere ar fi avut deja loc având în vedere că Azomureș și Alro Slatina și-au micșorat producția sau chiar au închis temporar activitatea din fabrici. 

Pe de altă parte, un comunicat recent al INS anunță că în primele 7 luni ale acestui an, iluminatul public a înregistrat o creştere cu 9,4%, iar consumul populaţiei a scăzut cu 7,9%

„E lăudabil că oamenii au fost mai economi. La noi, în cadrul legislativ actual nu sunt încurajate economiile, întrucât prețurile sunt plafonate. Ar fi trebuit de mult timp să subliniem importanța reducerii consumului. În loc de asta, vedem multe declarații populiste și inculte, care îndeamnă oamenii la risipă”, subliniază Radu Dudău, director al Energy Policy Group.

La rândul său, Otilia Nuțu, expert în energie la Expert Forum, se întreabă ce calcule există în spate. „Când se adoptă o asemenea măsură, cine anume ar trebui să vină cu calculele, cu impactul? Mie mi-e complet neclar cum au fost formulate opțiunile astea în Comisie”, mai spune Otilia Nuțu. 

Iar Dumitru Chisăliță crede că reducerea de consum de electricitate din datele INS s-a datorat închiderii multor firme, unele mari consumatoare de energie. Mai mult, el se așteaptă la vești mai rele pentru economie în iarnă pentru că primele facturi mari, atât la gaz, cât și la electricitate, vor veni în decembrie.

Sursa foto: ec.europa.eu

Comentarii

  1. Si niste Anchete Concrete. Contract Pfizer, d’astea. Felul in care EU a gestionat Pandemia incearca sa fie dat uitarii, parca la tzanc a venit razboiul … Ai zice ca l-au platit pe Putin sa faca niste circ …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *