Analiză Reuters: Inteligența artificială a avut un an agitat în 2023, iar în acest an va juca un rol important în alegerile programate în 50 de țări

inteligenta artificiala, AI, tehnologie Photo 119260737 © Funtap P | Dreamstime.com

ChatGPT era pe cale să devină un nume cunoscut chiar înainte de începerea anului 2023, arată o analiză a agenției Reuters.

La doar câteva săptămâni după lansarea din 30 noiembrie 2022 a chatbot-ului alimentat de inteligența artificială generativă, OpenAI, organizația non-profit din spatele ChatGPT, a fost proiectată să obțină venituri de până la 1 miliard de dolari în 2024, au declarat surse pentru Reuters la acea vreme.

Capacitatea așa-numitului model de limbaj mare de a transforma solicitările în poezii, cântece și eseuri de liceu a încântat 100 de milioane de utilizatori în două luni, reușind ceea ce a durat patru ani și jumătate pentru Facebook și cinci ani pentru Twitter, devenind aplicația de consum cu cea mai rapidă creștere din toate timpurile.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Uneori, răspunsurile erau greșite, în ciuda faptului că erau livrate cu convingere. Acest lucru s-a întâmplat suficient de des pentru ca “halucina”, în sensul de IA care produce informații greșite, să fie selectat de Dictionary.com drept cuvântul anului, datorită impresiilor profunde ale tehnologiei asupra societății.

Astfel de greșeli nu au diminuat euforia și nici nu au oprit teama existențială pe care o inspira această nouă tehnologie. Investitorii, conduși de pariul de mai multe miliarde de dolari al Microsoft pe OpenAI, au injectat 27 de miliarde de dolari în startup-uri de inteligență artificială generativă în 2023, potrivit Pitchbook. Bătălia pentru supremația AI, care se ducea în fundal între marile firme de tehnologie de ani de zile, a fost brusc în centrul atenției, Alphabet, Meta și Amazon.com anunțând toate noi etape importante.

Până în martie, mii de oameni de știință și experți în inteligență artificială, printre care și Elon Musk, au semnat o scrisoare deschisă prin care cereau o pauză în antrenarea unor sisteme mai puternice pentru a studia impactul acestora asupra umanității și potențialul pericol pentru aceasta. Acest demers a atras o paralelă cu “Oppenheimer”, succesul de box office al lui Christopher Nolan despre avertismentele celui care a realizat bomba atomică, potrivit cărora urmărirea neobosită a progresului ar putea duce la dispariția omenirii.

“Acesta este un risc existențial”, a declarat unul dintre “nașii inteligenței artificiale”, Geoffrey Hinton, care a părăsit Alphabet în luna mai. “Este suficient de aproape încât ar trebui să lucrăm din greu chiar acum și să investim o mulțime de resurse pentru a afla ce putem face în acest sens.”

De ce contează?

Compania de consultanță PwC a estimat că impactul economic legat de IA ar putea ajunge la 15,7 trilioane de dolari la nivel global până în 2030, aproape cât producția internă brută a Chinei.

Motorul acestui optimism de creștere este faptul că aproape toate industriile, de la finanțe și juridic la producție și divertisment, au adoptat IA ca parte a strategiei lor previzibile.

Câștigătorii și perdanții din era IA sunt abia acum în curs de apariție. Ca și în alte ere, beneficiarii vor fi probabil trasați pe linii socio-economice. Apărătorii drepturilor civile și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențialele prejudecăți ale IA în domenii precum recrutarea, în timp ce sindicatele au avertizat cu privire la perturbări profunde ale ocupării forței de muncă, deoarece IA amenință să reducă sau să elimine unele locuri de muncă, inclusiv scrierea de coduri informatice și redactarea de conținut de divertisment.

Producătorul de cipuri Nvidia, ale cărui procesoare grafice sunt cea mai căutată marfă în cursa globală pentru IA, a apărut ca un mare câștigător timpuriu, capitalizarea sa de piață urcând în clubul de mii de miliarde de dolari, alături de Apple și Alphabet.

În ultimele luni ale anului, un alt câștigător a apărut în mod neașteptat din turbulențe. În noiembrie, consiliul de administrație al OpenAI l-a concediat pe directorul general Sam Altman pentru că “nu a fost în mod constant sincer cu ei”, potrivit declarației sale laconice.

În lipsa unei explicații, spectacolul a devenit un referendum asupra evanghelismului IA, reprezentat pe de o parte de impulsul lui Altman de a comercializa IA, față de scepticii care au căutat o abordare mai lentă și mai atentă.

Optimiștii – și Altman – au câștigat. Directorul general destituit a fost repus în funcție doar câteva zile mai târziu, mulțumită, în mare parte, angajaților OpenAI care au amenințat cu un exod în masă fără el la cârmă.

Explicând ce a adus compania pe marginea prăpastiei, Altman a spus că oamenii se agitau din cauza mizei mari a dezvoltării unei inteligențe artificiale care ar putea depăși inteligența umană. “Cred că totul a explodat”, a spus el la un eveniment din New York în decembrie.

Unii cercetători de la OpenAI au avertizat asupra unei noi descoperiri în domeniul inteligenței artificiale înainte de înlăturarea lui Altman, prin intermediul unui model ultrasecret numit Q* (pronunțat Q-Star), a relatat Reuters în noiembrie.

Ce înseamnă acest lucru pentru 2024?

O întrebare provocată de saga OpenAI: viitorul IA și impactul său asupra societății vor continua să fie deliberat în spatele ușilor închise, de câțiva privilegiați din Silicon Valley?

Autoritățile de reglementare, conduse de UE, sunt hotărâte să joace un rol de lider în 2024, cu un plan cuprinzător de stabilire a unor bariere de protecție pentru această tehnologie, sub forma Actului UE privind IA. Detaliile proiectului urmează să fie dezvăluite în următoarele săptămâni.

Aceste norme, precum și altele care sunt în curs de elaborare în Regatul Unit și în SUA, vin în momentul în care lumea se îndreaptă spre cel mai mare an electoral din istorie, ceea ce ridică îngrijorarea cu privire la dezinformarea generată de IA care vizează alegătorii. Pe toate continentele, 50 de națiuni vor organiza alegeri în care două miliarde de oameni — unul din patru din populația planetei — vor vota.

Numai în 2023, NewsGuard, o companie care a stabilit un sistem de rating pentru site-urile de știri și informații, a depistat 614 site-uri “nesigure” generate de AI în 15 limbi, de la engleză la arabă și chineză.

Bună sau rea, așteptați-vă ca Inteligența Artificială, care a fost deja folosită pentru a efectua apeluri electorale în SUA, să joace un rol important în multe dintre alegerile care vor avea loc în acest an.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: