Analiza șantierelor din Educația românească, aflată în criză de ani de zile: 2100 de proiecte publice la nivel național, dar sub o treime sunt construcții noi/ La coada clasamentului în ceea ce privește alocarea din PIB pentru Învățământ

scoala renovare Sursa foto: renovare scoala, primaria Cluj-Napoca

În perioada 30 mai 2022-2023 au fost identificate 2112 de proiecte publice de tip Educație la nivel național, dar sub o treime sunt construcții noi, arată un raport al companiei de consultanță IBC Focus, care analizează șantiere la nivel național. Analiza conturează un peisaj gri pentru investițiile în Educație: România se poziționează la coada clasamentului când vine vorba de investițiile în învățământ raportate la PIB-ul țării, numărul unităților de învățământ s-a aflat într-o continuă scădere din 2010, iar la nivelul anului 2020 una din 4 școli din România nu putea îndeplini elevilor nevoi de bază.

Domeniul educațional ar putea beneficia de mai multe finanțări și de investiții consistente care să faciliteze mediul de învățare, notează, de la început analiza IBC Focus. Numărul unităților de învățământ s-a aflat într-o continuă scădere din 2010, când totalul ajungea la 7.588 unități, până în 2020 când se înregistrează 6.970 unități, potrivit statista.com.

Analiza menționează un studiu realizat de World Health Organisation și UNICEF în 2020, 1 din 4 școli din România nu puteau îndeplini elevilor nevoi de bază, precum posibilitatea de a se spăla pe mâini, înainte de pandemie. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care, potrivit statista.com, România se poziționează la coada clasamentului când vine vorba de investițiile în învățământ raportate la PIB-ul țării.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“Cu doar 3,7% din bani direcționați în sistemul de învățământ, România ocupă penultima poziție, fiind urmată de Irlanda. În acest context, culminat cu greva generală din învățământ, este interesat de analizat modul în care domeniul educațional a evoluat pe segmentul construcțiilor în ultimul an”, spun reprezentanții companiei de consultanță.

Conform datelor analizate cu ajutorul platformei VICTA.ro, în perioada 30 mai 2022-2023 au fost identificate 2112 proiecte publice de tip Educație (școală, grădiniță, liceu, facultate) la nivel național. Cele mai multe investiții sunt direcționate către București (164 proiecte), Iași (120 proiecte), Cluj (106 proiecte), Timiș (97 proiecte) și Suceava (84 proiecte). La polul opus, un număr redus de proiecte identificăm în județe precum Buzău, Ialomița sau Tulcea.

 

În ceea ce privește suprafața și valoarea proiectelor, acestea ocupă o suprafață de 4,99 milioane mp și presupun o investiție estimată la 15,99 miliarde RON. Conform datelor VICTA.ro, aproape  de jumătate din această investiție este concentrată în București, în timp ce Buzău și Ialomița se poziționează la coada clasamentului

Totuși, din totalul de peste 2000 de proiecte analizate, doar 657 sunt construcții noi. Cele mai multe sunt proiectele de renovare (997), în timp ce restul presupun lucrări de reparații, modernizare, extindere sau demolare. La categoria proiectelor noi, Iași ocupă prima poziție în clasament, fiind urmat de Timiș și Suceava.

În funcție de stadiul construcției, cele mai multe proiecte se află în stadii incipiente (intenție, proiectare, autorizare sau înainte de execuție). Cu toate acestea, identificăm și un total de 809 proiecte în construcție sau amenajare, dar și 343 proiecte finalizate în perioada analizată

Context. Procentul mic alocat de guvern pentru Educație a redevenit în atenție, în contextul în care profesorii au fost în grevă aproape trei săptămâni. După un protest de muncă declanșat în 22 mai, sindicatele profesorilor au anunțat în 12 iunie că greva angajaților din Învățământ se suspendă. Condiția a fost adoptarea unei ordonanțe de urgență care să prevadă faptul că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Cate din cele 2112 de proiecte sunt de fapt sifonari de bani publici cu ajutorul unor ONG-uri de casa, gen Al. Cumpanasu…?!?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.