Analiză. Scădere semnificativă pe piața rezidențială în 2023: Autorizații mai puține, locuințe mai puține, ofertă redusă. Care sunt motivele și care sunt efectele?

panorama Bucuresti Foto:Albertophotography/ Dreamstime.com

Numărul de autorizații de construire eliberate în primele 11 luni ale anului trecut a fost cu 21,7% mai mic faţă de aceeași perioadă a anului precedent, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Minusuri s-au înregistrat anul trecut și în ceea ce privește numărul de locuințe finalizate, conform statisticilor oficiale. Oferta a scăzut în tandem cu scăderea cererii, spun specialiști din piața imobiliară, care estimează că și în 2024 sectorul rezidențial se va mișca greu.

În primele 11 luni ale anului 2023 s-au eliberat 32.096 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 21,7% faţă de perioada 1.I – 30.XI.2022. Scăderi s-au înregistrat în toate regiunile de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (-1702 autorizaţii), Sud-Muntenia (-1503), Nord-Vest (-1405), Vest (-1080), Nord-Est (-1024), Sud-Est (-914), Sud-Vest Oltenia (-799) şi Centru (-446).

Evoluţia numărului locuinţelor şi a suprafeţei utile din clădirile rezidenţiale autorizate, în perioada noiembrie 2022 – noiembrie 2023

Grafic INS

A scăzut și numărul locuințelor finalizate

Anul trecut a scăzut nu doar numărul de autorizații, ci și numărul de clădiri finalizate. Astfel, în primele 11 luni ale anului, au fost terminate 49.993 locuinţe, în scădere cu 2.801 locuinţe faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent, potrivit INS. Pe medii de rezidenţă, în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2023, cele mai multe locuinţe au fost date în folosinţă în mediul urban, ca pondere reprezentând 61,7% din total. Repartiţia pe surse de finanţare a locuinţelor terminate relevă faptul că, în acest interval, a scăzut numărul locuinţelor realizate din fonduri private (-3090 locuinţe), în schimb a crescut numărul locuinţelor realizate din fonduri publice (+289 locuinţe).

Grafic: INS

Oferta a scăzut în tandem cu scăderea cererii. “Este exact motivul pentru care piața rămâne sus”

Efecte ale scăderii interesului dezvoltatorilor se văd și în piața vânzărilor de locuințe. Oferta de apartamente a încheiat anul cu o scădere de 25% față de 2022, la nivel național, arată datele portalului Imobiliare.ro. În principalele piețe imobiliare ale țării scăderea a fost și mai mare: București -30%, Cluj -38%.

“Este exact motivul pentru care piața rămâne sus, prețurile nu scad. A scăzut oferta, în tandem cu scăderea cererii – se construiește mai puțin pentru că a scăzut cererea. Adică există cerere raportat la oferta actuala, care e mai mică cu 30%. Asta a fost miscarea dezvoltatorilor: au vândut off plan (din proiect, n.red.) și nu au venit cu proiecte noi sau au venit într-un ritm mai lent”, explică, pentru Economedia, Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro. Acesta anticipează că și în acest an construcțiile se vor mișca mai greu în sectorul rezidențial. “Până la scăderea dobânzilor”, completează Crainic.

Foto:Albertophotography/ Dreamstime.com

Comentarii

  1. Ca sa scada simtitor dobanda de referinta a BNR trebuie sa se intample unele lucruri. Fie guvernul reduce deficitul bugetar la sub 3% si asta inseamna cresteri de taxe in general, si in particular pe proprietati, si pe vanzarile de proprietati. Fie FED reduce dobanda, dar cu deficitul bugetar de 7-8% din SUA si cu amplificarea tensiunilor cu China este putin probabil. Ce inseamna cresterea impozitelor pe case de 3, 4 ori pentru pretul imobiliarelor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *