Analiza unei companii din Tehnologie: Războiul din Ucraina a generat o scădere în piața de IT din România, însă a adus noi oportunități pe zona de Apărare, securitate și AI

software, calculator, IT Foto: Sarinya Pinngam/ Dreamstime.com

Războiul din Ucraina a generat o scădere în piața de IT din România, însă a adus noi oportunități prin proiecte complexe în Defence, Cybersecurity și AI, arată analiza unei companii de IT. Situația internațională politică și economică instabilă a determinat firmele de IT să se extindă global, însemnând echipe și birouri în diferite zone din lume, spun reprezentanții  OVES Enterprise. Aceștia susțin că parteneriatele pentru proiectele de dezvoltare în IT intră, acum, în faza de implementare în doar câteva zile, față de o medie de 6 – 9 luni, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina

Războiul din Ucraina a reașezat piața locală de IT – de la creșterea deficitului de programatori,  în primele 7 luni de la izbucnirea acestuia, la scăderea bruscă a proiectelor, situație care a forțat disponibilizări și a pus presiune pe retenția talentelor, dar și la dezvoltări accelerate în anumite segmente, arată analiza.

„Piața de IT a avut fluctuații mari în ultimele 16 luni. Dacă, în martie, anul trecut, existau foarte multe proiecte în piață și o nevoie mare de programatori, acum cererea de resurse umane a scăzut, concomitent cu creșterea presiunii pe contractarea de noi proiecte, care să permită menținerea talentelor în companii.  Mai mult, anul trecut, companiile din România au făcut demersuri pentru a angaja și a ajuta programatori din Ucraina; acum s-au reîntors la recrutarea pe piața locală, care este mai scumpă, dar s-a dovedit mult mai stabilă”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise, menționând că, dacă la începutul războiului, deficitul de programatori în piață era de aproximativ 15%-20%, acesta a crescut până la aproximativ 30% în luna septembrie 2022. Ulterior, numărul de proiecte a intrat în declin, drept urmare, deficitul s-a redus. Momentan, clienții continuă doar proiectele esențiale și este nevoie de developeri pe tehnologii de nișă, în cele mai multe cazuri, companiile reușind să găsească talente pe piața locală.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Războiul a accelerat însă colaborarea și dezvoltarea unor segmente mai puțin obișnuite pentru piața de IT, precum Defence (apărare), Cybersecurity și AI.

„În această perioadă, complexitatea proiectelor a crescut și s-au dezvoltat un număr mai mare de proiecte din zone precum Cyber și AI. În același timp, multe companii din zona de inovație și Defence și-au mutat o parte din business în România. În următorii ani, vom vedea o creștere a numărului de companii românești care se vor dezvolta în această direcție”, adaugă Mihai Filip.

Pentru OVES Enterprise, verticala de Defence este prioritară în următorii ani, proiectele pe acest segment generând acum circa 12% din business, cotă ce va creștere în fiecare an.

De asemenea, companiile care aveau colaborări cu firme din Ucraina au fost nevoite să găsească alți parteneri de dezvoltare, mare parte dintre acestea orientându-se către firmele din România și Polonia.

„România este, în acest moment, un pion foarte important în piața globală de IT și trebuie să profităm de această oportunitate. Niciodată în istorie nu am fost într-o poziție mai bună”, mai spune Mihai Filip.

Situația internațională politică și economică instabilă a determinat și o schimbare de strategie în ceea ce privește abordarea piețelor. Firmele de IT pun acum accent pe diversificare globală, însemnând echipe și birouri în diferite zone ale globului. În ultimul an, OVES Enterprise a deschis inclusiv 2 birouri în SUA, în Silicon Valley și Washington DC, cu scopul de a accesa proiecte de Apărare cu complexitate ridicată. Investițiile în extinderea internațională ale OVES Enterprise vor ajunge la aproximativ 500.000 de euro la finalul anului.

Iar colaborarea și realizarea de parteneriate se poate face acum la nivel de câteva zile, nu în 6 – 9 luni, așa cum se întâmpla înainte de izbucnirea războiului din Ucraina.

OVES Enterprise este o companie românească de dezvoltare de software, înființată în 2015 la Cluj-Napoca. Începând cu anul 2019, strategia OVES a inclus oferirea de servicii mai complexe de software development pentru proiecte din zona automotive, eCommerce, fintech, telecom, instituții guvernamentale internaționale. În prezent, 80% din cifra de afaceri a  companiei este generată de proiecte din afara României, ce integrează tehnologii noi din sfera inteligenței artificiale şi big data. OVES Enterprise are, în prezent, 200 de angajați și birouri în România, Germania, Emiratele Arabe Unite și SUA.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: