Angajați din Ucraina pentru firmele de IT din România care se străduiesc să găsească angajați

calculator, job, grafice Foto: Pixabay

E cel mai bine plătit sector din România, dar și unul care se confruntă cu deficit de personal: IT-ul continuă să aibă nevoie de oameni și firmele din domeniu fac și cursuri de pregătire. TotalSoft, furnizor de sisteme informatice de business în Europa Centrală și de Est, a depășit pragul de 600 de angajați, după ce a recrutat în jur de 100 de specialiști în ultimele 6 luni, anunță compania. Printre angajați se numără tineri ucraineni, pe care i-a pregătit printr-un program de formare.

Compania a înregistrat o creștere de 16% a cifrei de afaceri pentru prima jumătate a anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Procesul de atragere de parteneri a fost extins pe piețele internaționale și este susținut de o creștere cu peste 35% a investițiilor în produse. Veniturile din soluțiile SaaS oferite de TotalSoft au crescut cu peste 50%, în timp ce veniturile recurente reprezintă aproximativ 60% din cifra de afaceri.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Angajați din Ucraina pentru firmele românești care se străduiesc să găsească angajați

Compania și-a crescut echipa cu profesioniști în dezvoltare software, consultanți tehnici și de business. Printre noii angajați se numără și tineri din Ucraina.

„Situația din Ucraina ne-a determinat să ne implicăm umanitar și să ajutăm refugiații nu doar din punct de vedere material, ci și din perspectivă profesională. Ne-am propus, așadar, să le oferim posiblitatea de a învăța o nouă meserie, să se angajeze în România și să-și poată susține cheltuielile. Toate acestea au fost realizate cu ajutorul colegilor, care s-au implicat personal atât prin donații, cât și ca traineri în programe de internship plătite și dedicate cetățenilor ucraineni”, a declarat Gorkem Tursucu, CEO TotalSoft.

Pe 20 iunie a fost lansat primul program intensiv de formare pentru consultanți tehnici/SQL developer, ce reunește 14 cursanți cu cetățeniei ucrainiană. În cadrul proiectului nu a fost relevantă pregătirea lor anterioară, ci doar cunoștințele minimale de engleză, pentru a facilita comunicarea cu trainerii, cât și dorința lor de a căpăta noi competențe. La finalul intershipului plătit, cursanții au fost integrați de către echipele TotalSoft, spun reprezentanții firmei.

Și alte companii din sector au angajat cetățeni ucraineni și pe platformele de recrutare sunt disponibile astfel de oferte. De la cereri de a angaja programatori ucraineni, colaborările în zona tehnologiei cu firme românești pot lua chiar și alte direcții, inclusiv contractarea pentru livrarea proiectelor puse în pericol de evoluția războiului, spunea CEO-ul unei companii de IT din Cluj, care a început să integreze în echipă cetățeni din țara vecină. În continuare, firmele locale ar putea să preia clienții unor companii ucrainene.

În această perioadă, pe site-ul BestJobs sunt peste 130 de job-uri cu eticheta “ukrainian friendly job” în doar în domeniul software.

IT-ul este unul dintre sectoarele cu cel mai mare deficit de personal, spun specialiștii din piața de recrutare. Deși există foarte multe oferte de angajare, sunt prea puțini candidați pregătiți, iar decalajul dintre cerere și ofertă se va accentua de la an la an, estimează cei din domeniu. Mai multe AICI

În luna iunie 2022, câştigul salarial mediu net ajunsese la 3977 lei, în creștere faţă de luna precedentă cu 49 lei (+1,2%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice): 9331 lei.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: