Cum începe toamna pe piața muncii: IT-ul, HoReCa și Sănătatea – domeniile cele mai afectate de lipsa de personal/ Top job-uri cu salarii mari

calculator, job, grafice

Sectorul IT, HoReCa și Sănătate sunt domeniile în care angajatorii au mari probleme să găsească forță de muncă specializată, arată datele puse la dispoziția Economedia de portalul cu locuri de muncă BestJobs. În prima jumătate a anului, cele mai mari creșteri salariale față de aceeași perioadă a anului trecut au fost înregistrate în Medicină, pe fondul creșterii numărului de oferte de angajare cu relocare în străinătate, HoReCa, Turism, Construcții.

Analizând datele din ultima perioadă, cele mai multe oferte de angajare au fost în Vânzări, IT/ Telecom, Financiar/ Contabilitate, Management și Inginerie, arată datele BestJobs.

„Dacă de regulă domeniile Vânzări, Financiar și Management se bucură de un echilibru, având suficienți candidați la posturile libere, IT-ul este la polul opus, unul dintre sectoarele cu cel mai mare deficit de personal. Deși există foarte multe oferte de angajare, sunt prea puțini candidați pregătiți, iar decalajul dintre cerere și ofertă se va accentua de la an la an”, menționează Ana Vișian, director de marketing BestJobs, inocând și datele Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii.

„În fiecare an, efectivul de salariați din industria de software și servicii IT se mărește, în medie, cu peste 9.000 de persoane, echivalentul populației unui oraș mic din România. Totuși, această creștere nu reflectă întregul potențial de dezvoltare a industriei de software și servicii IT, ținând cont de faptul că această industrie se confruntă cu un puternic deficit de forță de muncă”, arăta un amplu studiu al industriei, publicat de ANIS la începutul anului.

Și HoReCa este un domeniu puternic afectat de lipsa candidaților, mai ales după pandemia de COVID-19, care a schimbat percepția despre stabilitatea industriei. De asemenea, „nici ofertele salariale și beneficiile oferite de angajatori nu sunt suficient de atractive”.

Hotelierii din România se bazează tot mai mult pe muncitori din afara Uniunii Europene (UE), pentru că nu au multe alternative de angajare pe piaţa internă a muncii, spunea recent preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile, citat de Agerpres.

Lipsesc și medici și asistenți medicali, care se îndreaptă tot mai mult spre ţările din Occident, pentru salariile mai atractive. „În plus, lipsesc inginerii și tehnicienii specializați pentru pozițiile de seniori, iar în această perioadă predomină și o disproporție între oferta de locuri de muncă și candidați în Construcții”, completează Vișian.

De asemenea, conform datelor Institutului Național de Statistică de luna trecută, industria prelucrătoare concentrează aproape o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante în trimestrul II al anului. România are nevoie de peste 100.000 de noi angajați în industrie, arăta o estimare din piață publicată de Frames.

Top salarii

Cele mai mari oferte salariale în acest moment se înregistrează în Management, IT și Juridic/Legal, conform datelor BestJobs.

Câteva exemple:

Un Manager de Departament poate accesa o ofertă salarială medie care pornește de la 2.500 euro și poate ajunge până la 5.000 euro/ lună, în timp ce salariul net mediu lunar pentru un Director Tehnic Instalații este de 2.500-3.500 euro, iar pentru un Senior Sales Executive, este cuprins între 1.800 și 3.600 euro.

Printre cele mai bine plătite poziții disponibile în domeniul IT se numără rolul de Senior Fullstack PHP Developer, pentru vorbitorii de limba ucraineană și rusă, cu un câștig mediu lunar de 5.000 – 7.000 euro, DevOps Engineer, cu o ofertă salarială medie între 4.500 și 5.000 de euro pe lună și FullStack Developer, cu 2.500 – 3.500 de euro, pe lună. În domeniul Juridic/ Legal, pentru un avocat, cele mai mari oferte salariale disponibile acum pe BestJobs sunt cuprinse între 1.000 și chiar 2.000 de euro pe lună.

De asemenea, salarii mari în raport cu media națională se mai regăsesc în domeniul Medical și în Construcții, în special în cazul locurilor de muncă ce presupun relocarea în străinătate, fie ea permanentă sau temporară.

Cum reacționează angajatorii în perioadă cu inflație record?

În încercarea de a ține pasul cu rata record a inflației, mulți angajatori se văd nevoiți să suplimenteze bugetele de salarii sau să ofere noi beneficii, pentru ca angajații să nu resimtă atât de puternic decalajul dintre nivelul salariului și cel al prețurilor de pe piață. Cu toate acestea, anul acesta doar 37% dintre angajați au primit o mărire salarială, potrivit unui sondaj realizat de BestJobs la începutul verii, în timp ce alți 12% au fost sprijiniți de angajator prin beneficii extrasalariale, precum tichete de masă sau prime ocazionale. Mai mult de jumătate (51%) nu au beneficiat de nicio creștere a venitului lunar care să-i ajute în lupta cu inflația, iar un sfert au primit doar promisiunea unei majorări salariale.

Potrivit raportului BestJobs pentru prima jumătate a anului, cele mai mari creșteri salariale față de aceeași perioadă a anului trecut au fost înregistrate în Medicină (cu 14%), pe fondul creșterii numărului de oferte de angajare cu relocare în străinătate, HoReCa și Turism (cu 10%), Construcții și Instalații (cu aproape 10%).

Bugetele de salarii pentru 2023 cuprind creșteri de salarii, în contextul actualelor creșteri de prețuri și a competiției de pe piața muncii. În funcție de poziție, experiență și deficitul de candidați din domeniu, aceste majorări ar putea ajunge până la 50%, arată și datele eJobs, transmise pentru Economedia. Vezi și:

Inflația se majorează, de câteva luni, peste ritmul de creștere a veniturilor populației. Care sunt semnalele din piața muncii? “Bugetele de salarii pentru 2023 cuprind majorări”

Cât câștigă, în medie, românii?

În luna iunie 2022, câştigul salarial mediu net ajunsese la 3977 lei, în creștere faţă de luna precedentă cu 49 lei (+1,2%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (9331 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2186 lei). Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,3%, dar sub creșterea prețurilor. Indicele câştigului salarial real a fost 97,6% ȋn luna iunie 2022 față de luna iunie 2021.

Foto: Pixabay

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *