Angajații Wirecard au scos milioane de euro în numerar din sediu folosind pungi de la Lidl

bani, euro Sursa foto: Pexels

Angajații Wirecard au scos milioane de euro în numerar din sediul central al grupului din München în pungi de plastic, pe o perioadă de câțiva ani, potrivit foștilor angajați, care sugerează că frma de plăți a fost jefuită și mai cu sârguință decât se știa anterior, scrie Financial Times.

Fintech-ul, care la maximul posibil a valorat 24 de miliarde de euro, a intrat în vara trecută într-unul din cele mai mari scandaluri de fraudă contabilă din Germania. Compania s-a prăbușit după ce a descoperit că 1,9 miliarde de euro în numerar nu mai existau și că anumite părți ale afacerii sale din Asia erau o farsă.

Foștii angajați au declarat poliției din München care investighează frauda că personalul a scos în mod repetat cantități mari de numerar de la sediul central al Wirecard, potrivit unor persoane apropiate situației.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Practica a început încă din 2012 și sume de șase cifre în bancnote au fost adesea scoase din firmă în pungi de plastic Aldi și Lidl, au declarat polițiștilor foști angajați. Suma totală, locul actual unde se găsește numerarul și scopul scoaterii acestuia din clădire nu sunt clare.

Wirecard, companie a cărei activitate principală era prelucrarea plăților pentru comercianți, deținea propria bancă, dar nu avea sucursale. Pe măsură ce cererea de numerar a crescut în timp, Wirecard Bank a cumpărat un seif situat în sediul central al grupului, într-o suburbie din München.

La un moment dat, în mai 2017, 500.000 de euro în numerar au fost livrați în momentul în care seiful era plin, conform e-mailurilor văzute de FT și de o persoană cu cunoștințe despre tranzacție. O parte din numerar trebuia ascunsă în altă parte a birourilor.

Un angajat, care a lucrat la sediu aproape doi ani până în 2018, a declarat poliției că sume de 200.000 – 700.000 euro au fost scoase frecvent din firmă, uneori de câteva ori pe săptămână, potrivit persoanelor familiare cu ancheta.

Asta sugerează că peste 100 de milioane de euro ar fi putut fi scoase din firmă. Cu toate acestea, înregistrările bancare ale poliție arată retrageri de numerar de numai 6 milioane de euro, au adăugat aceste persoane.

Cel puțin o parte din numerar a fost înregistrată ca fiind retrasă de clienții Wirecard Bank, printre care partenerii de afaceri suspecți, cum ar fi compania de plăți din Filipine, PayEasy, despre care procurorii susțin că este una dintre entitățile care stau la baza fraudei.

Foștii angajați au declarat poliției că multe dintre retrageri au fost făcute de un asistent al unui senior manager Wirecard, care se ocupa de o filială din Dubai. Ea a adus pungile de plastic care conțineau numerar la aeroportul din München cel puțin în unele dintre ocazii, unde le-a predat unor persoane necunoscute, potrivit persoanelor familiare cu mărturia foștilor angajați la poliție.

Într-un caz, o sumă de șase cifre ar fi fost destinată lui Christopher Bauer din Manila, fost angajat Wirecard care se ocupa de PayEasy, care a generat sute de milioane de euro din venituri false Wirecard. Bauer a fost declarat mort la scurt timp după prăbușirea Wirecard.

Managerul senior al Wirecard, care a declarat procurorilor că a transferat 4,5 milioane de euro din fonduri Wirecard către o fundație personală ascunsă din Liechtenstein, se confruntă, de asemenea, cu suspiciuni cu privire la 15 milioane de euro care au fost transferate din conturile de la Wirecard Bank în conturi din insula Antigua din Caraibe, un paradis fiscal offshore.

Conturile din care au fost retrase 15 milioane de euro sunt pe numele unor companii din Antigua și deschise de cetățeni din Costa Rica, Antigua și Filipine, conform documentelor văzute de FT. Unul dintre deținătorii de cont este menționat, de asemenea, în faimoasele dosare Panama Papers, drept proprietar al unei companii din Insulele Virgine Britanice.

Managerul senior Wirecard a supravegheat deschiderea conturilor suspecte la Wirecard Bank, dintre care unele au fost create cu doar câteva luni înainte de prăbușirea grupului în 2020. După arestarea sa din vara trecută, echipa de conformitate a găsit în seiful său codurile PIN necesare pentru controlul conturilor, conform documentelor văzute de FT.

Nu este clară originea celor 15 milioane de euro care au fost mutați în Antigua, precum și a banilor care au fost retrași. O persoană familiarizată cu ancheta a spus că documentele sugerează că banii ar fi putut fi generați de Wirecard în Asia înainte de a fi sifonați.

Poliția din München a arestat mai mulți foști manageri superiori Wirecard, inclusiv pe fostul director executiv Markus Braun. Procurorii îl acuză pe Braun că este creierul unei „afaceri criminale” care este responsabilă pentru „fraudă de miliarde”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: