Angajatorii din România au declarat peste 4200 de locuri de muncă disponibile pentru ucraineni. Ce job-uri au găsit în țară: De la macaragiu de macarale plutitoare la pedagogi și lucrători în HoReca

caramida, constructii, muncitor Sursa foto: Pixabay

914 de cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele agențiilor teritoriale din subordinea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere și mediere pe piața muncii, arată cele mai recente date ale instituției. Dintre aceștia 559 sunt nou angajați pe piața muncii prin intermediul ANOFM.

Meseriile cetăţenilor ucraineni care au găsit locuri de muncă în România sunt de confecţioneri cablaje auto, specialiști industria auto, confecţioneri indutria textilă, muncitori în domeniul construcțiilor, violonist, şofer, meserii din industria Horeca, reprezentanți comerciali, pescari, cofetar, pedagogi, mecanici auto, IT, patiseri, ambalatori, bucătari, operatori prelucrare date, frizeri, manichiuriste, cosmeticiene, îngrijitori spaţii verzi, manipulant marfă, muncitori în industria alimentară, necalificați în domeniul electricității, necalificați întreținere drumuri, chimist industria textilă, lucrător vânzări auto, operator maşini, lucrător social, translatori, muncitori în industria de aeronave, tehnician dentar, inginer, arhitect manager, inginer proiectant, muncitor necalificat în turnarea metalelor neferoase, inginer nave, director vânzări, controlor calitate, operatori mase plastice, părinte social, macaragiu macarale plutitoare, agent navă, fotograf.

293 angajatori și-au arătat disponibilitatea expresă de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând 4.248 locuri de muncă vacante disponibile pentru aceste persoane.

Cei mai mulți cetățeni ucraineni refugiați înregistrați în evidenţele AJOFM/AMOFM București au fost în judeţele: Arad (104), Bihor (81), Suceava (74), București (72), Bistriţa-Năsăud (67), Timiş (65), etc.

Principalele domenii de activitate pentru locurile de muncă vacante declarate de angajatori sunt restaurante; fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule; fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp); fabricarea de mobila; fabricarea altor fire şi cabluri electrice şi electronice; fabricarea încălţămintei.

Angajatorii au nevoie de  muncitori necalificaţi în diferite domenii de activitate; ambalator manual; confecționer-asamblor articole din textile; lucrător bucătărie; ajutor ospătar.

Cetățenii ucraineni pot fi încadraţi în muncă fără avizul de angajare, pot beneficia și de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, precum şi de protecţie în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români.

La rândul său, platforma BestJobs are anunțate  772 de Joburi “Ukrainian friendly”  – sunt posturi în centre de servicii, în IT, în industria automotive, ingineri, educatori în grădinițe.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Mafie statala românească. Roman ucrainian din Cernăuți a fost alungat de romani in gara, sa plece in alta parte, noi o ducem mai rau decât ei si basarabenii si nu ne ajuta nimeni…Spunea ca merge la Sibiu, acolo e primit, cazat si respectat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *