ANRE vrea să pună o limită la montarea panourilor fotovoltaice de către prosumatori

casa panouri solare fotovoltaice Sursă foto:Pixabay

Trebuie impus un prag la montarea panourilor fotovoltaice de către prosumatori, în funcţie de necesarul de consum al acestora, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu. El spune că fenomenul fotovoltaicelor trebuie să fie unul de eficiență energetică, nu unul din care prosumatorii să facă profit prin vânzarea excesului de energie.

“Nu cred însă în supradimensionarea instalaţiilor de producere, în aşa fel încât să monetizez excesiv acest surplus de energie pe care îl produc. Măsura (de a stimula prosumatorii, n.r.) a fost gândită ca fiind una de eficienţă energetică, de reducere a costurilor, într-o perioadă în care am văzut cu toţii preţuri foarte mari la energie electrică şi la gaze naturale, iar această măsură ne ajuta să ne reducem factura la utilităţi. Observ astăzi situaţii în care, dacă am un consum pe ATR (Avizul Tehnic de Racordare, n.r.) de 5 kW la o casă, iar acoperişul îmi permite să instalez 20, deci de patru ori mai mult, cad tentaţiei, instalez 20 de kW – şi ajungem în situaţia în care al 10-lea vecin de pe stradă nu va putea să se racordeze sau dacă se va racorda şi el, atunci vom avea probleme cu distribuţia pe joasă tensiune. De aceea, cred că trebuie impus un prag pentru aceste capacităţi, un procent din necesarul pe care îl consumi, să poţi să-l instalezi – nu neapărat să oprim, nu vrem să descurajăm acest fenomen. Din contră, vrem să îl facem unul corect şi ca o măsură, aşa cum a fost ea gândită, de eficienţă energetică, nu de extra-monetizare a unei situaţii”, a menţionat George Niculescu, la lansarea celui de-al doilea număr al Codului de Bune Practici pentru Energia Regenerabilă, un proiect iniţiat de RPIA în colaborare cu RWEA.

El a subliniat că segmentul prosumatorilor “este în creştere, se dezvoltă foarte, foarte bine”.

“Am încurajat şi cred în continuare în rolul prosumatorilor ca o măsură de eficienţă energetică. Cred în continuare că, dacă dorim să ne reducem facturile de utilităţi, trebuie să apelăm la montarea panourilor fotovoltaice pe acoperişul casei, consumatorii casnici”, a mai spus George Niculescu.

Sursă foto:Pixabay

Comentarii

  1. Cred ca stiuatia este pusa mai putin clar. Trebuie limitata livrarea in sistem, nu producerea. Ce face omul la el acasa cu resursele este treaba lui sa decida, pentru ca 5 KW nu ajung si pentru solutiile termice pe tot anul, dar la 7 KW si stocare termica ar fi cu adevarat eficienta energetica pentru o casa verde.

  2. Eu cred ca este o reacție pentru acoperirea neputinței distribuitorilor de energie care gestioneaza rețelele subdimensionate.
    Într-adevăr susțin ca achizițiile subventionate de sisteme fotovoltaice casnice trebuie făcută cu discernământ pentru acoperirea cheltuielilor de consum nu pentru producerea de venituri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *