Anul 2022 a fost unul din cei mai dificili pentru economia Republicii Moldova, spun autoritățile

Republica Moldova steag Sursa foto: Pixabay.com

Anul 2022 a fost unul din cei mai dificili pentru economia Republicii Moldova, fiind marcat de un declin economic de 5,9% şi o inflaţie-record de 28,7%, potrivit concluziilor unei analize prezentate joi la Chişinăƒu de Institutul Naţional de Cercetăƒri Economice (INCE), transmite Moldpres, citată de Agepres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Astfel, un impact major asupra evoluţiei economice din Republica Moldova l-a avut conflictul din Ucraina, care a avut implicaţii economice regionale şi globale largi şi a influenţat semnificativ piaţa energeticăƒ. Din cauza puterii scăzute de cumpăƒrare a consumatorilor din Republica Moldova, guvernul a fost nevoit sムacorde compensaţii importante, în mare parte acoperite de donatorii externi.

Reprezentanta INCE, Viorica Popa, a declarat cムeconomia Republica Moldova a scăƒzut brusc în 2022, ca urmare a efectelor secundare ale răƒzboiului, a crizei energetice şi secetei.

Analize Economedia

Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar

Astfel, PIB-ul s-a contractat cu 5,9% în termeni reali faţムde anul precedent şi a însumat 272,5 miliarde de lei. Producţia agricolムs-a diminuat cu 29,8% comparativ cu 2021. Volumul transferurilor băƒneşti din străƒinăƒtate prin intermediul băƒncilor în favoarea persoanelor fizice a constituit 1,75 miliarde de dolari, fiind cu 8,6 % în creştere faţムde 2021. Totodatăƒ, valoarea totalムa comerţului internaţional cu măƒrfuri a înregistrat creşteri de 31,3 % faţムde 2021 şi a constituit 13,5 miliarde de dolari, fiind înregistrate sporuri atât la exporturi, cât şi la importuri.

Doctorul în economie Olga Timofei a subliniat cムanul trecut veniturile disponibile ale populaţiei au înregistrat o creştere în termeni nominali de 21,2%, ajungând la 4252 de lei (peste 200 de euro) lunar pentru o persoanăƒ. Cea mai importantムsursムde venit o reprezintă salariile, cu o pondere de 50%, urmate de prestaţiile sociale şi transferurile băƒneşti de peste hotare. În aceleaşi timp, au crescut şi cheltuielile populaţiei cu 22,1%, atingând o medie de 3711 lei lunar de persoanăƒ.

Potrivit studiului, 2023 va fi un nou an de provocăƒri majore pentru economia Republicii Moldova. Conform exerciţiului de prognozăƒ, efectuat de cercetăƒtorii INCE, se anticipeazムcムîn anul în curs economia naţionalムar putea spera doar la o creştere minorムîn mare parte bazatムpe o creştere a sectorului agricol în speranţa unui an meteorologic mai favorabil.