China va continua să cumpere o parte din ce în ce mai mare din recolta mondială de grâu, după ce anul trecut importurile sale au atins un nivel record, în condiţiile în care modificarea dietelor şi extinderea clasei mijlocii vor fi principalele motoare ale cererii viitoare, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres.
Datele publicate de autorităţile vamale chineze arată că în 2021 achiziţiile de grâu din străinătate au crescut cu 17% până la aproximativ 9,8 milioane de tone. Utilizarea din ce în ce mai extinsă a grâului ca nutreţ pentru animale, din cauza preţurilor mari la porumb pe piaţa internă, dar şi recolta redusă au jucat un rol important în majorarea importurilor de grâu.
Însă impactul creşterii avuţiei asupra dietelor chinezilor stimulează şi ea cererea de grâu, un ingredient cheie pentru o gamă largă de produse alimentare de la pâine şi tăiţei până la biscuiţi şi produse de patiserie. Creşterea consumului de grâu s-a accelerat în ultimii ani pe măsură ce China adoptă obiceiuri alimentare mai apropiate de cele occidentale, iar utilizarea în scopuri alimentare va fi cel mai important motor al cererii de grâu, susţin analiştii de la Sitonia Consulting.
“Ne aşteptăm în continuare ca importurile de grâu ale Chinei să fie mari în 2022. Preţurile interne rămân ridicate ca urmare a utilizării crescute a grâului ca nutreţ pentru animale şi a trendurilor structurale în obiceiurile alimentare ale consumatorilor”, susţine Darin Friedrichs, cofondator şi director de cercetare la firma Sitonia Consulting.
Preţurile mari la grâu încep să alimenteze inflaţia produselor alimentare, în condiţiile în care recent firma Nissin Foods Co. a anunţat o creştere a preţurilor la tăiţei instant în China. Producătorul faimoşilor tăiţei “Cup Noodles” a dat vina pentru această majorare, prima din ultimul deceniu, pe creşterea costurilor.