Apocalipsa carierei pentru Generația Z. Visuri năruite de DOGE

Pe scurt

  • Impactul economic: Concedierile și reducerile bugetare au creat o piață a muncii nefavorabilă pentru noua generație de absolvenți.
  • Pivotare forțată: Tinerii își schimbă traiectoriile profesionale către sectoarele disponibile, sacrificându-și visurile pentru securitatea financiara.
  • Pierderi și incertitudini: Nasceri și divorțuri afectate
  • Constrângeri financiare: Absorbția scăzută în sectorul public obligă absolvenții să accepte orice job pentru stabilitate pe termen scurt.
Articolul integral continuă mai jos
studenti, universitate, academie, absolventi Sursa foto: Unsplash.com

Pe fondul concedierilor impuse de Donald Trump și Elon Musk, tinerii, proaspeți absolvenți de facultate, se confruntă cu o piață a muncii dezastruoasă. Locurile de muncă în sectorul public, considerate anterior sigure, dispar rapid, iar studenții își abandonează visurile pentru a accepta orice job care le oferă un minim de stabilitate financiară.

Mulți se îndreaptă spre sectorul privat, deși oportunitățile sunt limitate. „A devenit o sursă enormă de stres”, declară pentru Business Insider, tânărul Kim, care și-a pierdut brusc stagiul de practică din cauza haosului provocat la nivel guvernamental de Elon Musk la DOGE.

Nesiguranța economică determină această generație să prioritizeze supraviețuirea profesională în detrimentul pasiunilor sau idealurilor.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

În timp ce guvernul reduce drastic cheltuielile, tinerii își pierd speranța de a avea o carieră stabilă.

Tinerii, în căutarea disperată a „oricărui job”

Pe parcursul studiilor sale universitare, Ryan Kim a avut întotdeauna un plan de după absolvire. Mai întâi a fost să devină manager de baze de date. Apoi a fost să intre în fintech ca analist de afaceri. Dar în anii săi doi și trei de facultate, pe măsură ce industria tehnologică a concediat aproape jumătate de milion de muncitori, Kim s-a chinuit să obțină un stagiu. Așa că și-a îndreptat atenția către o nouă carieră: serviciul public.

Kim nu este singurul din Generația Z care este nevoit să își schimbe traiectoria.

Kim este unul dintre cei aproximativ 2 milioane de studenți care vor absolvi în această primăvară, intrând pe o piață a muncii extrem de instabilă. Perspectivele erau deja sumbre pentru promoția 2025, din cauza scăderii drastice a angajărilor în domenii precum tehnologia, finanțele și consultanța.

Însă acum, în timp ce Musk „taie cu drujba” în guvern, mulți absolvenți sunt în panică. Unii și-au văzut ofertele de angajare la agențiile federale retrase, iar alții nu au primit niciun răspuns la posturile pentru care au aplicat cu luni în urmă, notează Business Insider.

Visuri năruite de DOGE

Nu doar locurile de muncă din sectorul public sunt afectate, ci și cele dintr-o gamă largă de afaceri, organizații nonprofit și universități care depind de finanțare și contracte federale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Chiar și varianta școlii postuniversitare, soluția tradițională de rezervă pentru studenți în perioade economice dificile, ar putea să nu fie o opțiune viabilă, dacă Departamentul Educației nu va reuși să acorde ajutoarele financiare la timp.

Pe măsură ce guvernul este redus la minimum în numele „eficienței”, carierele multor tineri din generația Z riscă să fie afectate pentru ani de zile.

„Impactul este de amploare”, spune Saskia Campbell, directorul executiv al serviciilor de carieră universitare la Universitatea George Mason. „Există un sentiment de durere, de pierdere a oportunităților. Este primul an în care sunt cu adevărat îngrijorată.”

Ce urmează pentru Generația Z

Sarina Parsapasand, o studentă la politici publice care va absolvi în această primăvară Universitatea din California de Sud, spera să obțină un loc de muncă în serviciul guvernamental.

Dar acum, având în vedere haosul de la Washington, a schimbat direcția și încearcă să obțină un loc de muncă în sectorul privat.

„Am facturi de plătit”, spune ea. „Nu-mi pot asuma riscul unui job care nu îmi garantează stabilitatea de a-mi trăi viața.”

Piața muncii pare super instabilă în aproape orice domeniu”, spune Katie Schwartz, o studentă la anul II la Tulane. „Acum nu mai este vorba despre a găsi un loc de muncă pe care îl iubești cu adevărat, ci mai mult despre a găsi un loc de muncă care îți va oferi stabilitatea necesară.”

Toate aceste tulburări și incertitudini i-au învățat pe absolvenții de astăzi să se pregătească pentru ce este mai rău.

În ultimul an, un student a declarat sursei citate că și-a neglijat intenționat studiile pentru a se concentra exclusiv pe căutarea unui loc de muncă și a ajuns să facă 15 aplicații pe zi.

În perioade economice dificile, ne așteptăm să auzim povești despre oameni care își pierd locurile de muncă. Însă cele mai mari victime sunt adesea tinerii care nu au locuri de muncă de pierdut, iar înghețarea angajărilor pe ei îi afectează cel mai mult.

Studenții care au absolvit în timpul recesiunii din 1982, de exemplu, au avut mai puțini copii și mai multe divorțuri decât cei care au intrat într-o piață a muncii mai favorabilă. Și, mai șocant, cercetările arată că aceștia aveau o probabilitate mai mare de a muri devreme.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.