Apple oferă companiilor concurente posibilitatea de a accesa şi de a interopera cu tehnologia sa de plăţi contactless, într-un efort de a linişti autorităţile de reglementare antitrust din Europa, transmite CNBC.
Apple Pay, funcţia de portofel mobil a companiei, permite utilizatorilor să facă achiziţii prin simpla atingere a iPhone-urilor, care rulează pe sistemul de operare Apple numit iOS.
Deoarece Apple controlează exclusiv acest sistem de operare, accesul dezvoltatorilor de portofel mobil terţi la tehnologia de plată a fost anterior restricţionat.
În 2022, Comisia Europeană a constatat că, deoarece Apple Pay este singura opţiune disponibilă pentru utilizatorii de iPhone, ”un astfel de comportament de excludere poate restricţiona concurenţa pe piaţa portofelelor mobile pe dispozitivele iOS”.
Drept urmare, Apple a propus o serie de angajamente pentru a răspunde preocupărilor Comisiei.
Apple a declarat că va permite dezvoltatorilor terţi să obţină acces la tehnologia de plată mobilă, să ofere noi funcţii pentru utilizatori, cum ar fi utilizarea implicită a aplicaţiilor de plată preferate şi să aplice ”criterii de eligibilitate nediscriminatorii” pentru dezvoltatorii rivali.
”Prin discuţiile noastre în curs cu Comisia Europeană, ne-am oferit angajamente de a oferi dezvoltatorilor terţi din Spaţiul Economic European o opţiune care să le permită utilizatorilor să efectueze plăţi fără contact NFC din aplicaţiile lor iOS, separat de Apple Pay şi Apple Wallet”, a declarat un purtător de cuvânt al Apple.
Comisia a declarat vineri că modificările vor rămâne în vigoare timp de 10 ani şi să aşteaptă feedback cu privire la soluţiile propuse de Apple.
Dacă angajamentele Apple atenuează preocupările în materie de concurenţă ale autorităţilor de reglementare europene, Comisia le va adopta şi va cere legal Apple să implementeze modificările.
În cazul în care compania nu se conformează, s-ar putea confrunta cu o amendă de până la 10% din veniturile sale totale.
Apple se confruntă, de asemenea, cu presiuni din partea autorităţilor de reglementare antitrust din SUA, deoarece Departamentul de Justiţie (DOJ) susţine un caz împotriva companiei, potrivit Bloomberg.
Cazul DOJ se concentrează pe limitările software şi hardware de pe iPad-uri şi iPhone-uri, care restricţionează concurenţa.
Potrivit articolului, DOJ ar putea intenta procesul împotriva Apple în primul trimestru.