Armata cumpără imprimantă 3D ca să producă rapid componente de drone

Drona Bayraktar 1 Sursa foto: baykartech.com

MApN, prin UM 02512, a scos la licitație în SICAP un contract de 3,7 milioane de lei pentru achizționarea unei imprimante 3D care să poată produce rapid, spune Armata, componente pentru UAS-uri (Unmanned Aicraft Systems). La pachet, funrizorul va livra și pulberi metalice specificate care reprezintă materia primă în generarea componentelor vizate.

„Produsul solicitat este utilizat în procesul de execuție a componentelor folosite pentru realizarea prototipurilor UAS. Produsul solicitat permite executarea rapidă a unor repere şi va contribui la atingerea obiectivelor propuse într-un timp mai scurt”, se arată în Caietul de Sarcini.

Livrarea se face în maximum șase luni de la semnarea contractului cu firma desemnată câștigătoare, la sediul autorității contractante.

Ofertele se deschid în 10 octombrie, departajarea lor se face în funcție de preț și garanția extinsă oferită (până la trei ani).

MApN a obținut încă din 2020 aprobarea în Parlament pentru achiziția a 7 sisteme tactic-operative de drone UAS clasa II (în total 21 de aeronave fără pilot, câte 3 per sistem), plus un pachet de suport logistic inițial. Contractul estimat de MApN urma să fie de circa 277 de milioane dolari plus TVA.

Licitația demarată a fost anulată în iunie 2022 de MApN pe motiv că unele specificații erau neconforme cu cerințele caietului de sarcini.

Singura dronă rămasă în cursă în cadrul procedurii de achiziție MApN era modelul Watchkeeper X, al Elbit, o dronă modificată după cerințele armatei britanice având ca platformă de bază celebra dronă Hermes 450 al celor de la Elbit. Dacă acest model va fi ales, până la urmă, de Guvern, ar prespune un offset de integrare locală a producției, după cum urmează:

– Producția locală de părți componente pentru UAS (Aerostar, Romaero, A/E Electronics și Elmet)

– Centru local de asamblare și întreținere a UAS (Aerostar)

– Soluția completă de training și simulatoare de zbor (Simultec Măgurele).

Soluția Elbit ar putea fi însă abandonată, ca, de altfel, și offsetul aferent.

Un alt model se ivește la orizontul MApN. Este vorba de drona Bayraktar, a turcilor, care și-a dovedit eficacitatea în Uraina și, prin urmare, tot mai multe țări o doresc.

De 1 septembrie, G4Media anunța că Apărarea a cerut acordul Parlamentului pentru achiziția a 3 sisteme Bayraktar TB2. Valoarea achiziției este estimată la 300 de milioane de dolari, MApN intenționând să cumpere 18 drone și „pachetul de suport logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament”.

Dronele Bayraktar sunt fabricate în Turcia de firma Baykar, deținută de ginerele președintelui Recep Tayyip Erdogan, și au devenit foarte cunoscute după începerea războiului din Ucraina, armata ucraineană utilizându-le cu deosebită eficiență împotriva armatei Rusiei.

„Achiziția sistemelor Bayraktar TB2 are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040”, motiva Armata.

Potrivit siteurilor specializate în tehnică de luptă, dronele Bayraktar TB2 au un preț estimativ care pleacă de la un milion de dolari în sus (majoritatea costă între 1 și 2 milioane de dolari, în funcție de dotări) și au avantajul de a fi ușor de întreținut în comparație cu alte armamente de înaltă tehnologie. Prin comparație, MQ-9 Reaper – celebra Predator a americanilor General Dynamics costă 32 de milioane de dolari, potrivit Forbes.

Sursa foto: baykartech.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *