ASF cere brokerilor de asigurări să informeze clienții cu risc ridicat că se pot adresa BAAR dacă primesc oferte prea scumpe

asigurare, rca, asigurare auto Sursa foto: playtech.ro

Autoritatea de Supraveghere Financiară a solicitat tuturor brokerilor în asigurări să informeze „de îndată” toți clienții că, dacă primesc de la cel puțin trei asigurători diferiți oferte ale căror prime de asigurare RCA sunt cu 36% mai mari față de tariful de referință, atunci sunt încadrați în categoria asiguraților cu risc ridicat și, potrivit Legii nr. 132/2017, pot să solicite Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) o ofertă pentru încheierea unui contract RCA.

Potrivit unui comunicat al ASF, în cazul în care polițele RCA ofertate spre vânzare au valori care depășesc nivelul tarifului de referință multiplicat cu 1,36 (adică majorat cu 36%), aceste polițe vor fi redistribuite de către BAAR la valoarea tarifului maximal astfel obținut, la care se aplică clasele Bonus/Malus corespunzătoare.

De exemplu, în cazul transportului de marfă, pentru un deținător de camion ce depășește gabaritul de 16 tone, care resimte în această perioadă o creștere semnificativă a tarifelor polițelor RCA, prețul maximal de vânzare stabilit prin procedeul enunțat mai sus este de 9.662 lei la categoria B0 (tarif de referință 7.105 lei x 1,36 = 9.662 lei). Toate celelalte clase de bonus vor avea astfel scăderi semnificative față de tariful maximal de vânzare, susține ASF.

Autoritatea de supraveghere afirmă s-a consultat cu asociațiile de transportatori „care au agreat această abordare ce va fi valabilă pentru perioada următoare”.

Exemplu de gestionare a asiguraților RCA cu risc ridicat (sursa – baar.ro)

Informațiile din această secțiune vi se aplică dacă:

  • aveți 3 oferte de asigurare aflate în perioada de valabilitate, de la 3 asigurători diferiți;
  • ofertele sunt pentru perioade de asigurare de 12 luni;
  • toate primele de asigurare din ofertele primite (fără tariful pentru decontare direct și fără prima pentru clauze și acoperiri suplimentare), să fie mai mari, la dată formulării ofertelor, decât: tariful de referință pentru vehicul (a se vedea mai jos) X factorul N (a se vedea mai jos) X coeficientul pentru clasa de bonus-malus aplicabilă vehiculului pentru care se solicită asigurarea (a se vedea mai jos).

Exemplu:

  • Vehiculul pentru care se solicită asigurarea: Dacia Logan; capacitate cilindrică: 1.461cmc
  • Deținător: persoană fizică; 45 de ani
  • Clasa de bonus-malus pentru vehiculul pentru care se solicită asigurarea: B4
  • Oferte de asigurare primite (fără tariful pentru decontare directă și fără prima pentru clauze și acoperiri suplimentare): 660 de lei, 720 de lei și 680 de lei
  • Prima pentru risc ridicat = 597 lei X 1,36 X 80% = 649,50 lei

Prima pentru risc ridicat este mai mică decât ofertele primite, deci solicitantul se încadrează în categoria asiguraților cu risc ridicat și poate apela la BAAR pentru încheierea contractului de asigurare.

Citește și:
Falimentul City Insurance. Ghid pentru șoferii care dețin polițe și pentru cei păgubiți de un șofer cu asigurare de la liderul pieței RCA

Sursa foto: playtech.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *