Noua formulă de calcul a primei recomandate pentru categoria asiguraţilor cu risc ridicat, persoane fizice şi juridice, care deţin autovehicule de transport cu o masă maximă autorizată mai mare de 16 tone, este operaţională, fiind deja emise de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) mai multe oferte în acest sens, transmite un comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiare (ASF).
Potrivit sursei citate, soluţiile identificate pentru protejarea asiguraţilor RCA “încep să se concretizeze”, în contextul discuţiilor purtate de conducerea ASF cu reprezentanţii transportatorilor şi cu cei ai companiilor de asigurări.
„Posibilitatea suspendării efectelor contractului RCA, certificatul de daunalitate şi monitorizarea electronică prin reţeaua de camere de supraveghere în trafic a valabilităţii RCA sunt măsuri cuprinse în Proiectul de lege care asigură transpunerea prevederilor Directivei 2021/2118/CE, care este deja înregistrat la Senatul României şi urmează să parcurgă etapele necesare în cadrul procesului legislativ”, potrivit comunicatului de presă al ASF.
Reamintim că instituția a aprobat săptămâna trecută noua formulă elaborată de BAAR pentru gestionarea asigurărilor RCA aplicabile asiguratului cu risc ridicat. Acest lucru înseamnă un preț mai mic pentru asigurații cu risc ridicat, cei care fac cele mai multe accident.
Valoarea maximă a primei recomandate nu va depăşi 9.000 lei la clasa B0 pentru autovehiculele cu o masă maximă mai mare de 16 tone. Noua formulă de calcul va fi aplicată în termen de două zile
lucrătoare de la acordarea avizului de către ASF.
Mecanismul asiguratului cu risc ridicat este o formă de semiplafonare prin care un şofer dacă primeşte de la cel puțin trei asigurători diferiți oferte ale căror prime de asigurare RCA cu 36% mai mari față de tariful de referință, atunci sunt încadrați în categoria asiguraților cu risc ridicat și, potrivit Legii nr. 132/2017, pot să solicite Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) o ofertă pentru încheierea unui contract RCA.