Plățile pentru pensiile private și facultative, pentru pensionari, decese și invaliditate, au depășit borna de un miliard de lei, cele mai multe dintre acestea fiind plăți unice, a declarat marți Corona Rădulescu, director al direcției pensii private în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Pe pilonul II de pensii private obligatorii, plățile s-au ridicat la peste 727 milioane de lei, în timp ce pe pilonul III de pensii facultative, plățile se ridică la peste 403 de milioane de lei.
Pensiile private au ajuns la 90 de miliarde lei active, din care 86 miliarde pe pilonul II. Numărul de participanți a ajuns la 8,3 milioane, în creștere cu 2,02%.
Ratele de rentabilitate ale fondurilor de pensii private au variat de la peste 7% la peste 5%, a precizat reprezentantul ASF. Randament mediu la pilonul II, respectiv rata medie ponderată de rentabilitate pe ultimii cinci ani, la octombrie, era de 5,43%.
Potrivit Coronei Rădulescu, anul viitor am putea vedea și primele fonduri de pensii ocupaționale (pilonul IV). „Deocamdată nu avem niciun fond de pensii ocupaționale aprobat, dar sperăm că avem anul viitor câteva fonduri. Pilonul 4 se bazează pe angajator, angajatorul are inițiativa. Așteptărlle sunt mari. Dar, în contextul pandemiei, în contextul actual economic, chiar dacă au fost ajutoare de stat, e dificil de prognozat. Sunt convinsă că vom avea 1-2 fonduri anul viitor”, a spus ea.
În ceea ce privește legea de plată a pensiilor private, oficialul ASF a transmis că autoritățile încearcă să o finalizeze anul viitor, inițiatorul fiind Ministerul Muncii, iar ASF asigurând suport tehnic. Potrivit Coronei Rădulescu, în principiu, plata pensiei este gândită sub forma unei anuități, însă în cazuri particulare, în care activul acumulat nu este suficient, atunci se va putea plăti activul.