Asociația Energia Inteligentă afirmă că clienții de energie electrică trebuie să depună declarații pe propria răspundere, chiar dacă au un singur loc de consum

Redacția dec. 14, 2022 1 comentarii
hartii, acte, taxe, facturi, plata, documente

Asociația Energia Inteligentă afirmă că clienții de energie electrică trebuie să depună declarații, chiar dacă au un singur loc de consum, contrar cu afirmațiile transmise anterior de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), care susține că un client final casnic cu un singur loc de consum beneficiază automat de preţul plafonat la energie electrică și gaze naturale, de la 1 ianuarie 2023.

Noua lege a plafonării prețului la energie stabilește că preţul final facturat plafonat sub 1,3 lei/kWh se aplică doar la un loc de consum cel de domiciliu sau reşedinţă ale clienţilor finali.

Teoretic un client poate să aibă mai multe locuințe sau poate să aibă doar o locuință unde are domiciliul și să stea în chirie, unde are și reședință și astfel să beneficieze de preț plafonat la ambele în situația în care are furnizori diferiți.

Având în vedere că responsabil pentru stabilirea categoriei de preț plafonat pentru un client este furnizorul, care conform legii trebuie să se asigure că nu va da un preț plafonat unui client care mai beneficiază și într un al loc de consum de preț plafonat, singura variantă legală este ca acel client să prezinte o declarație pe propria răspundere prin care să declare că nu mai beneficiază de preț plafonat la alt punct de consum, spune Asociația.

Un client care are două contracte la doi furnizori nu poate să fie verificat de către furnizori deoarece aceștia nu au cum să verifice baza de date a celuilalt furnizor, iar în situația în care un singur client ar beneficia de energie la preț plafonat în timp ce el beneficiază de preț plafonat și la celălalt loc de consum, ambii furnizori ar fi în situația de a încălca legea și este pasibil de a nu primii diferența între prețul plafonat și prețul piețeii confom legii, respectiv de a fi amendat cu amendă contravenţională de la 100.000 de lei la 400.000 de lei.

Conform Asociației, rezolvarea problemei se poate face printr-o ordonanță de urgență în care să se elimine condiționarea plafonării prețului la energie electrică sub 1,3 lei/kWh dacă sunt îndeplinite anumite condiții prevăzute de lege sau dacă legea numește ANRE – singura entitate care are acces la toate contractele din România – să realizeze o verificare și să trimită fiecărui furnizor o bază de date cu clienții care nu mai trebuie să depună declarații pe proprie răspundere pentru că au un singur loc de consum unde beneficază de preț plafonat.

Anterior, Asociația Energia Inteligentă și furnizorii au avertizat că circa 9 milioane de consumatori ar trebuie să depună declarații pe propria răspundere în următoarele două săptămâni, în prag de Sărbători, dacă vor să beneficieze de preț plafonat la energie.

Cu toate acestea, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie afirmă că un client final casnic cu un singur loc de consum beneficiază automat de preţul plafonat la energie electrică și gaze naturale, de la 1 ianuarie 2023. Doar anumiți consumatori, precum cei care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor sau cei cu mai multe locuri de consum care vor să beneficieze de preţul plafonat pentru alt loc de consum decât cel de domiciliu/reşedinţă trebuie să depună o declarație pe propria răspundere pentru a beneficia de acest preț, spune Autoritatea. În acest sens, instituția a elaborat și un model de Cerere şi Declaraţie pe proprie răspundere care trebuie trimise la furnizor. (Detalii, AICI)

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *