Asociația Marilor Rețele Comerciale, despre ordonanța privind combaterea speculei: În continuare rămânem neconvinși de necesitatea acestei reglementări în acest moment

alimente, supermarket Sursă foto: Pexels

George Bădescu, directorul executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), a declarat pentru Economedia că, deși au fost calificate mai multe aspecte din ordonanța de urgență privind specula, în continuare rămâne neconvins de necesitatea acestei reglementări.

„Am putut să precizăm mai multe aspecte care necesitau poate o reevaluare. Într-adevăr, acum poate că lucrurile sunt într-un fel mai bine coerent prezentate. Totuși, în continuare rămânem puțin neconvinși de necesitatea acestei reglementări în acest moment. Există deja reglementări care acoperă situațiile deosebite”, a declarat George Bădescu, directorul executiv al AMRCR.

Acesta spune că exercițiul de consultare cu statul a fost util și spune că unii termeni au fost clarificați acum.

„Cred că fost un exercițiu util, o consultare utilă. În proiectele anterioare am văzut expresii sau sintagme care aveau un grad de ambiguitate. Cred că unii termeni au fost clarificați sau s-au prevăzut criterii prin care să se poată avea o mai bună anticipare a unei situații și credem că unii dintre ei se regăsesc în forma finală. Însă, pe de altă parte, cred ca fost destul de clar ca este vorba doar de un cadru legislativ și va fi nevoie și de o legislație în continuare, poate și procesul de validare a acestei ordonanțe prin lege care să ajute la constituirea unei urmări predictibile în ceea ce privește modalitățile prin care vor fi evaluate comportamentele operatorului economic în situații de criză”, mai precizează reprezentantul AMRCR.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În ceea ce privește faptul că nivelul amenzilor s-au diminuat și nu se vor mai aplica sancțiuni pe cifra de afaceri, George Bădescu este de părere în ultima perioadă a existat un entuziasm pentru sancțiuni cât mai mari, iar obiectivul sancțiunilor nu este de a elimina operatorul economic sau de a-l pune în dificultate, ci de a-i corecta comportamentul. În prezent, cea mai mare sancțiune este acum de 500.000 lei.

„Este des invocată amenda pe cifra de afaceri. Credem că nu s-a uitat faptul că dacă ai o cifră de afaceri nu înseamnă și profit, ci și obligații către diverși parteneri comerciali. De aceea poate uneori nu mai este atât de evident că astfel de amenzi sunt foarte mari indiferent de operatorul economic. De aceea credem că este bine să înțelegem că intrarea în incapacitate de plată a unui astfel de operator ar putea genera un efect de domino care, în contextul economiei românești, ar avea efecte care ar putea, în unele momente, să fie chiar mai mari decât criza în sine, pe care încearcă să o rezolve. Credem că proporționalitatea este foarte importantă și obiectivul sancțiunilor nu este de a elimina operatorul economic sau de-al pune în dificultate, ci de a-i corecta comportamentul sau de a-l face să se reîncadreze în politicile comerciale de ieșire de criză”, conchide reprezentantul AMRCR.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: