Asociația pentru Pensii Private solicită Guvernului să nu mai amâne majorarea contribuției la Pilonul II, programată pentru 1 ianuarie 2024 / Guvernul vrea să amâne cu 2 ani

bani economii pusculita financiar Sursa foto: Pexels / Maitree Rimthong

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) cere Guvernului să nu mai amâne majorarea contribuției la Pilonul II de pensii private. Contribuția era programată să crească de la 3,75% la 4,75%, de la 1 ianuarie 2024, conform legislației în vigoare și PNRR. Însă un proiect de ordonanță de urgență obținut de Economedia și G4Media arată că Guvernul vrea să amâne cu doi ani majorarea, până la 1 ianuarie 2026.

„Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a aflat astăzi din mass-media despre intenția Guvernului de a amâna încă o dată creșterea contribuției la Pilonul II de pensii private de la 3,75% la 4,75% până în 2026 în loc de aplicarea acesteia de la 1 ianuarie 2024, conform legislației în vigoare și PNRR. Propunerea de amânare contravine flagrant prevederilor PNRR, jalonul 213 de consolidare financiară a Pilonului II, considerat rezolvat încă din martie 2022 și pentru care Guvernul României a primit deja de la Uniunea Europeană banii aferenți tranșei corespunzătoare din PNRR”, transmite Asociația.

Potrivit legii inițiale, contribuția trebuia să ajungă la 6% din veniturile brute ale românilor încă din 2016, însă acest nivel nu a fost niciodată atins, legea nefiind respectată de mai bine de un deceniu.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Amânarea din nou și din nou a creșterii contribuției la Pilonul II este în detrimentul tuturor salariaților activi din România, care muncesc, își plătesc taxele, impozitele și contribuțiile și care au așteptări legitime pentru o pensie decentă, inclusiv din Pilonul II. În spiritul constituțional al statului social și echilibrului sarcinii fiscale, Guvernul este obligat să aloce fonduri publice nu doar pentru plata pensiilor de azi către seniorii României, ci și să permită generației active să își securizeze un viitor financiar mai bun, inclusiv prin Pilonul II de pensii private”, transmite APAPR.

Pilonul II, lansat acum 16 ani în România, administrează în prezent sume de aproape 25 de miliarde de euro în numele a peste 8 milioane de romani. Rezultatele investiţionale sunt aproape duble față de inflație.

„APAPR face apel public la Guvernul României să respecte legislația în vigoare și angajamentele anterioare către Uniunea Europeana și să majoreze contribuția la Pilonul II la 4,75% încă de la 1 ianuarie 2024, conform legii și PNRR”, conchide Asociația.

Economedia a scris, joi, că Guvernul vine cu noi măsuri de austeritate, pentru a reduce deficitul bugetar, conform unui draft de proiect de ordonanță de urgență. Proiectul va fi discutat în prima ședință de Guvern după întoarcerea premierului Marcel Ciolacu din Statele Unite. Printre măsuri se regăsesc tăierea finanțării de 15% din Bugetul General Consolidat pentru Educație în 2024, prevăzută de legea educației Deca-Iohannis, după cum a scris EduPedu AICI. În schimb, salariile demnitarilor se majorează cu 5% anul viitor. În plus, deși există lege pentru creșterea contribuției la Pilonul II la 4,75% de la 1 ianuarie 2024, Guvernul vrea să amâne majorarea cu doi ani, pentru 2026, arată documentul. Aceasta nu este „ordonanța trenuleț” pe care se va baza bugetul pe anul 2024, ci un alt proiect de reducere de cheltuieli. Conform informațiilor Economedia & G4Media, proiectul de ordonanță a fost elaborat de către Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor, conduse de liberali. Proiectul a fost semnalat anterior și de Sindicatul Național Sport și Tineret.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: