Producătorii de mobilă semnalează că firmele care încearcă să îşi reînnoiască, în această toamnă, contractele la energia electrică sunt refuzate de către toţi jucătorii din piaţă, pentru că Executivul nu le-a alocat banii pentru compensare, scrie Agerpres.
„Firmele care încearcă să-şi reînnoiască contractele la energia electrică, acum în toamnă, şi majoritatea sunt IMM-uri, sunt refuzate de către toţi jucătorii de piaţă. Nu ştiu dacă am dreptul să-i enumăr, dar se întâmplă două fenomene, fie nu primim niciun răspuns, fie ne spun că nu sunt interesaţi să semneze noi contracte. Încercând să înţelegem ce se întâmplă şi de ce suntem refuzaţi, explicaţia care ni s-a dat este faptul că nu mai vor să se încurce cu IMM-urile pentru că pe programul de susţinere, de compensare a energiei electrice, Guvernul României nu le-a alocat banii din martie şi nu au primit compensare şi nu mai vor să lucreze cu IMM în condiţiile astea”, a declarat, joi, Daniel Egri, administratorul unui producător de mobilă, la o conferinţă organizată de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România.
El a subliniat că, în aceste condiţii, IMM-urile vor intra la furnizorul de utilităţi de ultimă instanţă din zonă, care are nişte preţuri exorbitante, ce vor duce la închiderea societăţii.
„Deci, din punctul meu de vedere, mesajul pe care vrem să-l transmitem este strigătul de disperare, dar nu de disperare aşa că hai să strigăm, că poate ne aude cineva şi să fim importanţi”, a spus el.
Egri a dat exemplu societatea pe care o administrează şi care plătea anul trecut 631 lei pe MWh, iar în 2022, datorită subvenţiei şi compensării de către Guvern, plăteşte 1.000 de lei, ceea ce înseamnă o creştere de 60%, care trebuie absorbită de produs.
„De la 1 septembrie o să fim susţinuţi doar 85% cu 1.000 de lei, iar diferenţa merge la preţul pieţei, care astăzi este de 6.505 lei, media, la MWh, faţă de 631 acum un an. Deci avem o creştere de 10 ori, ceea ce înseamnă o creştere de 280% faţă de acum 2 ani, de 80% în septembrie faţă de august. Ajungem să plătim pe energie 30% din costul de producţie, care înainte era 7%. Este inadmisibil”, a mai afirmat Egri.