Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO) salută anunțul Comisiei Europene privind măsurile luate față de produsele ieftine de la Shein și Temu

cumparaturi online card foto pexels-karolina-grabowska sursa foto: Pexels/ Karolina Grabowska

Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO) salută publicarea de către Comisia Europeană a Comunicării privind comerțul electronic sigur și sustenabil, considerând-o un semnal clar pentru toate statele membre că protejarea Pieței Unice trebuie să fie o prioritate comună. Această inițiativă evidențiază importanța aplicării riguroase a legislației europene pentru a combate fluxul uriaș de produse ilegale și pentru a elimina avantajele necompetitive ale operatorilor care evită conformitatea cu normele UE, dar continuă să fie activi în Uniune, se arată într-un comunicat al Asociației.

Amintim, Comisia Europeană a anunțat miercuri că dorește eliminarea scutirii de taxe pentru coletele al căror preț este mai mic de 150 euro pentru a menține un comerț electronic sigur și durabil și pentru a combate riscurile care provin din importurile cu valoare scăzută vândute prin intermediul comercianților cu amănuntul online din afara UE. Această măsură pare a viza marii retaileri chinezi Shein și Temu.

Aceste acțiuni fac parte din Comunicarea privind comerțul electronic, „Un set cuprinzător de instrumente al UE pentru un comerț electronic sigur și durabil”, pe care Comisia a propus-o în dat ade 5 februarie.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

De asemenea, Comisia încurajează acțiuni, printre altele, în domeniul vamal și comercial, cum ar fi lansarea controalelor vamale, protecția consumatorilor și actele legislative cu privire la serviciile digitale și piețele digitale.

Anul trecut, aproximativ 4,6 miliarde de colete ale căror valoare nu depășește 150 euro au intrat pe piața UE, echivalentul a 12 milioane de colete pe zi.

Această cifră este de două ori mai mare decât cea din anul 2023 și de trei ori mai mare decât cea înregistrată în anul 2022.

Totodată, multe dintre aceste bunuri s-au dovedit a fi neconforme cu legislația europeană. Această creștere exponențială ridică numeroase semne de întrebare, ceea ce înseamnă în principal că din ce în ce mai multe produse dăunătoare mediului intră în UE.

Cu atât mai mult, vânzătorii europeni, care respectă standardele UE  în materie de produse, riscă să fie afectați de practicile neloiale și de vânzarea de bunuri contrafăcute prin intermediul piețelor online.

În contextul dat, numărul mare de colete expediate și transportate are o amprentă ecologică și climatică negativă.

ARMO consideră această inițiativă un pas necesar în crearea unui mediu competitiv echitabil și atrage atenția asupra urgenței aplicării măsurilor propuse. Problema concurenței neloiale create de companiile din afara Uniunii nu afectează doar sectorul de comerț electronic, ci întregul retail european. Este esențial ca toate statele membre, inclusiv România, să adopte măsuri rapide și ferme pentru a asigura aplicarea riguroasă a legislației și protejarea retailerilor europeni.

Așa cum ARMO și alte asociații de retail online și tradițional din Uniunea Europeană au subliniat în mod constant în ultimul an, este imperativ ca toate companiile care operează în UE să respecte aceleași reguli, indiferent de locul în care sunt stabilite. Aplicarea neuniformă a reglementărilor favorizează competiția inechitabilă și slăbește încrederea în Piața Unică Europeană.

Această inițiativă are un impact semnificativ și asupra consumatorilor europeni, care trebuie să fie conștienți că beneficiile aparente oferite de comercianții din afara UE vin cu un cost ascuns. Acest cost nu afectează doar afacerile europene, ci și siguranța produselor pe care le achiziționează și securitatea datelor personale pe care le împărtășesc platformelor din afara UE. Protejarea consumatorilor și asigurarea unor standarde ridicate de siguranță și transparență trebuie să fie o prioritate comună la nivel european.

„Deși recunoaștem eforturile depuse de Comisia Europeană și reflectate în această Comunicare, subliniem și urgența situației cauzate de volumul copleșitor de colete care intră zilnic în UE, făcând extrem de dificilă verificarea ex-post de către autoritățile naționale. Trebuie introduse instrumente care să asigure conformitatea produselor la punctul de plecare, precum și explorarea unui rol mai activ al Comisiei și statelor membre în aplicarea normelor UE și eliminarea avantajelor concurențiale neloiale de care pot beneficia jucătorii non-UE care nu respectă regulile, dar sunt activi în Uniune. Între timp, autoritățile trebuie să aplice cu fermitate legislația actuală a UE pentru a preveni intrarea produselor ilegale pe Piața Unică”, a declarat Cristi Movilă, președintele ARMO.

Asociația Română a Magazinelor Online rămâne angajată în promovarea unui ecosistem de comerț electronic sustenabil, sigur și echitabil, în beneficiul consumatorilor și al economiei digitale din România. Susținem un cadru legislativ clar și aplicabil tuturor actorilor de din sectorul de comerț electronic, astfel încât consumatorii să beneficieze de produse sigure, iar afacerile conforme să fie protejate de concurența neloială.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.