Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) susține limitarea prețului contractelor RCA, însă propune ca prețurile să nu depășească tarifele de referință.
AURSF amintește că falimentul anterior de pe această piață, cel al societății City Insurance, liderul de piață de la acea vreme, a generat o creștere masivă de prețuri ale contractelor RCA, asociația spunând că consumatorii nu mai pot digera o nouă evoluție similară și de această dată.
Asociația afirmă că, deși susține principiul limitării prețului contractelor RCA, crede că mecanismul propus prin hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică de către Ministerul Finanțelor nu reprezintă o rezolvare optimă a problemei, pentru că tarifele de prima practicate de asigurători la 1 martie 2022 nu sunt transparente și nu pot fi verificate de consumatori, pentru a putea fi siguri că limitarea este respectată în mod efectiv.
AURSF propune că limitarea să nu poată depăși tarifele de referință, care pot fi verificate oricând de orice persoană interesată. „Evident, la aceste tarife, trebuie să se aplice în continuare sistemul de bonus-malus existent, astfel încât toți cei care nu au înregistrat daune să beneficieze de o reducere de până la 50% a tarifului de referință”, arată asociația.
În plus, AURSF solicită că amenzile aplicate pentru nerespectarea actului normativ propus în consultare publică să fie mult mai mari decât cele propuse, pentru a descuraja neaplicarea limitării prețului contractelor RCA.
„AURSF își exprimă totală disponibilitate că, în perioada limitării prețurilor contractelor RCA, să colaboreze cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), cu toți ceilalți stakeholderi – asigurători, unități reparatoare, brokeri de asigurări, etc, dar și cu mediul politic, să analizeze disfuncționalitățile pieței și să propună soluții pentru că o asemenea situație să nu se mai repete pe viitor”, afirmă Alin Iacob, președintele AURSF.