Colonial Pipeline, distribuitorul major de carburanți din Statele Unite care a fost constrâns, în urma unui atac cibernetic, să-și închidă imensa rețea de conducte, a anunțat duminică redeschiderea unei mici părți a canalelor de distribuție între terminale, scrie Le Figaro.
Acest atac a implicat un „ransomware”, un cod care exploatează falii de securitate pentru a penetra sistemele informatice, pentru deblocarea cărora este solicitată o despăgubire, a confirmat grupul, într-un comunicat publicat duminică seara.
„La puțin timp după ce a luat cunoștință de atac, Colonial a plasat unele sisteme offline ca precauție, pentru a contracara amenințarea”, a precizat compania.
Grupul a subliniat că „rămâne în contact cu forțele de ordin și alte agenții federale, inclusiv Departamentul pentru Energie, care coordonează răspunsul guvernului federal”. Președintele Joe Biden a fost informat despre situație, a spus duminică Gina Raimondo, secretarul american pentru Comerț, la CBS.
Colonial Pipeline, unul dintre cei mai mari operatori de conducte din SUA, asigură transportul de benzină și motorină prin mai mult de 8.800 km de conducte.
Un plan de repornire a sistemului este în curs de elaborare, a adăugat compania, care a reușit restabilirea rețelelor secundare dintre terminale și punctele de livrare. Dar liniile principale sunt în continuare nefuncționale. „Vom repune sistemul complet online când vom considera că este sigur, cu unda verde din partea autorităților federale”, a menționat compania.
Nici autoritățile federale și nici Colonial Pipeline nu au oferit o dată pentru redeschiderea completă a acestui sistem care alimentează aeroporturi, terminale și benzinării de la rafinăriile din Golful Mexic către coasta estică a SUA.
Bloomberg News, care citează surse apropiate dosarului, relata sâmbătă seara că hackerii ar face parte din DarkSide şi ar fi extras aproape 100 de gigaocteţi de date din reţeaua Colonial.