Atacul cibernetic împotriva JBS: Joe Biden nu exclude acțiuni împotriva Rusiei

Atac ransomware

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că nu respinge posibile represalii împotriva Rusiei după atacul cibernetic care a vizat gigantul mondial al cărnii JBS și în spatele căruia se crede că s-au aflat hackeri ruși, scrie Le Figaro.

Întrebat de un ziarist dacă va acționa împotriva omologului său rus Vladimir Putin, cu care se va întâlni la Geneva peste două săptămâni, Biden a răspuns: „Analizăm îndeaproape problema”.

„Nu”, a declarat însă Joe Biden atunci când a fost întrebat dacă președintele rus încearcă să-l testeze înaintea acestei întâlniri. Casa Albă a subliniat că Joe Biden va evoca îngrijorările americane în cadrul summitului din 16 iunie, precum și în cadrul întâlnirilor prevăzute înaintea acestei întâlniri cu aliații SUA în cadrul G7, NATO și UE.

„Ne așteptăm că acesta să fie un subiect de discuție în cadrul întregului turneu al președintelui”, a afirmat Jen Psaki, purtător de cuvânt al Casei Albe. „Vom discuta și nu înlăturăm nicio opțiune”, a subliniat el.

FBI a afirmat miercuri că a atribuit acest atac unui grup de hackeri denumit Revil sau Sodinokibi. Grupul brazilian JBS a descoperit duminică că mai multe servere pe care se bazează sistemul său informatic în America de Nord și Australia au fost ținta unui atac cibernetic.

JBS a anunțat autoritățile americane că atacul de tip ransomware provine de la o „organizație crimimnală cu sediul probabil în Rusia”, potrivit Casei Albe, care nu a acuzat direct Kremlinul. Un atac de același tip a vizat la începutul lui mai operatorul unui imens oleoduct american, Colonial Pipeline. Washingtonul a sancționat Moscova în mai multe rânduri pentru atacuri informatice împotriva unor entități din SUA.

„Președintele Biden estimează în mod absolut că președintele Putin și guvernul rus au un rol de jucat pentru a opri și împiedica aceste atacuri”, a subliniat Jen Psaki. Kremlinul s-a declarat miercuri pregătit să examineze orice cerere americană legată de atacul care a vizat JBS.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *