Au explodat prețurile de piață ale energiei. Pierdem din nou, pentru că importăm mai mult decât exportăm

transelectrica, transformator energie, Foto: Transelectrica

Prețul instantaneu de piață al energiei electrice a explodat, de ieri până astăzi, pe vârf de consum, seara, ajungând la 843 euro/MWh. Ieri, un MWh costa 280 euro, seara, ceea ce marchează o creștere de trei ori. Aceasta este încă o veste proastă pentru Sistemul Energetic Național, după ce am ajuns total dependenți de importuri și vulnerabilizați, inclusiv de livările către Republica Moldova și Ucraina, într-o perioadă în care abia avem suficient curent pentru asigurarea consumului intern, așa cum Economedia.ro a arătat, în repetate rânduri.

Avem această explozie de preț pentru că aceta este trend-ul în toată regiunea. Nu este suficientă electricitate în Vestul Europei, iar acest lucru se transmite prin rețea până la noi.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

O parte, să zicem, mai bună este că azi putem exporta anumite cantități în Ungaria, care are chiar mai puțină energie la dispoziție decât noi, o inversare a situației din ultimele săptămâni, când ungurii ne susțineau pe noi. Astfel, toată după amiaza, până pe seară, suntem net exportatori către Ungaria, inclusiv la ora cu cele mai mari prețuri – 18.00, când trimitem peste graniță peste 500 MW. În același timp, aproape toată ziua importăm energie din Bulgaria, iar cantitățile pe care le aducem sunt mai mari decât cele pe care le trimitem peste graniță, deci, per total, firmele românești și România, în ansamblul ei, tot pierde din aceste prețuri uriașe de piață.

Cât despre structura producției de azi, în ziua cu prețuri instantanee de 840 euro/MWh, pe primul loc este sectorul termocentralelor pe gaz, turate la maximum, care aduc circa 1.800 MW în SEN, urmat de nuclear și de eolian (după mult timp, bate vântul), iar importul a ajuns abia pe locul patru. Termocentralele pe cărbune rămân la cei 800 MW ai lor obișnuiți – aceasta este capacitatea ce a mai rămas funcțională și apare, după săptămâni la rândul, ceva producție de energie fotovoltaică.

Economedia.ro a relatat, în repetate rânduri, că Sistemul Energetic Național din România este la limită, fapt recunoscut chiar într-un document guvernamental, fapt datorat inclusiv presiunii puse pe acesta de livrările de energie către Moldova și Ucraina.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: