Australia: Măsurile anti-Covid au determinat o scădere a produsului intern brut în trimestrul trei

Australia

Măsurile de carantină și controalele la graniție au condus la căderea produsului intern (PIB) australian cu 1,9% în trimestrul trei, în raport cu trimestrul precedent, potrivit statisticilor oficiale publicate miercuri și citate de Le Figaro.

În raport cu aceeași perioadă a anului trecut, PIB-ul a crescut cu 3,9%, arată datele Biroului australian al statisticilor (ABS).

Această primă scădere din prima jumătate a anului 2020 reflectă „carantinele prelungite” instaurate în cele mai populate state ale țării. Mari orașe precum Sydney, Melbourne și Canberra au fost carantinate o bună parte din acest trimestru, ceea ce a frânat puternic cheltuielile gospodăriilor. Cheltuielile efectuate în hoteluri, cafenele și restaurante au scăzut cu 21%, iar cele în transporturi cu 40%.

Economiștii se așteptau însă la o scădere mai accentuată, de 2,8%, dar evoluția a fost afectată de creșterea exporturilor, susținute de prețurile ridicate la cărbune și gaz. Canada, India, Japonia și Statele Unite au înregistrat creșteri ale PIB-ului în aceeași perioadă. Economia Australiei ar urma să revină la creștere în ultimul trimestru din 2021, potrivit analiștilor.

„Aceste cifre arată că perturbările importante provocate de carantine în două dintre cele mai mari state sunt acum de domeniul trecutului”, arată Alan Oster, economist șef la National Australia Bank (NAB).

Incertitudinile sunt reprezentate acum de noua variantă Omicron a coronavirusului. Circa 87% dintre persoanele de peste 16 ani din Australia sunt complet vaccinate.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.