Autorităţile de reglementare chineze au lansat marţi proiecte de reguli pentru dezvoltatorii de produse de inteligenţă artificială generativă de tipul ChatGPT, primele de acest fel din ţară, transmite CNBC, citat de News.ro.
Aşa-numita AI generativă se referă la algoritmi antrenaţi cu cantităţi uriaşe de date, care sunt capabili să genereze conţinut, cum ar fi imagini şi texte.
Firma americană OpenAI a dezvoltat ChatGPT, care este capabil să genereze răspunsuri la întrebările utilizatorilor şi a devenit extrem de popular.
În ultimele săptămâni, giganţii tehnologici chinezi au prezentat produse rivale.
Marţi, Alibaba a dezvăluit Tongyi Qianwen, produsul său de inteligenţă artificială generativă, pe care gigantul comerţului electronic intenţionează să îl integreze în diverse servicii.
Baidu a lansat luna trecută şi echivalentul său, Ernie Bot, pentru testare.
Proiectele de măsuri ale autorităţii de reglementare CAC stabilesc regulile de bază pe care trebuie să le urmeze serviciile de inteligenţă artificială generativă, inclusiv tipul de conţinut care poate fi generat de aceste produse.
Conţinutul trebuie să reflecte valorile de bază ale socialismului şi nu ar trebui să submineze puterea statului, conform proiectului de reguli.
Companiile ar trebui să se asigure că datele folosite pentru a antrena aceste modele de inteligenţă artificială nu vor discrimina oamenii pe baza unor lucruri precum etnie, rasă şi gen, a spus CAC.
De asemenea, nu ar trebui să genereze informaţii false, a adăugat autoritatea de reglementare.
Analiştii au declarat anterior, pentru CNBC, că autorităţile de reglementare chineze urmăresc probabil îndeaproape dezvoltarea AI generativă, având în vedere potenţialul său de a genera conţinut care ar putea fi sensibil din punct de vedere politic.
Regulile CAC evidenţiază această preocupare şi stabilesc un cadru pentru modul în care firmele chineze vor trebui să abordeze dezvoltarea tehnologiei.
Dar măsurile, care sunt programate să intre în vigoare în cursul acestui an, vor funcţiona în tandem cu diferitele alte reglementări ale Chinei privind protecţia datelor şi dezvoltarea algoritmilor.
China nu este însă singura ţară preocupată de dezvoltarea AI generativă. În martie, Italia a interzis ChatGPT, invocând preocupări legate de confidenţialitate.