La o zi după publicarea licitaţiei pentru construirea Autostrăzii dintre Ploieşti şi Buzău de pe A7 Ploieşti – Paşcani „Autostrada Moldovei”, Ministerul Transporturilor a început demersurile pentru exproprierea imobilelor de pe traseul segmentului cu o lungime de 63 de kilometri.
Astfel, ministerul de resort a publicat Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru exproprierea tuturor imobilelor proprietate privată în şapte localităţi din judeţul Prahova, documentul arătând că este vorba despre 2.566 imobile cu o suprafaţă totală de peste 5 milioane metri pătraţi.
„Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții, pe raza localităților Râfov, Dumbrava, Drăgănești, Albești – Paleologu, Tomșani, Colceag, Baba Ana, din județul Prahova, s-a identificat necesitatea de a se ocupa definitiv o suprafață de 5.237.940 mp, pentru un număr de 2.566 de imobile proprietate privată. Pentru prezentul proiect de hotărâre a Guvernului este necesară aprobarea sumei de 6.424,7 mii lei necesară efectuării plăţii despăgubirilor imobilelor proprietate private”, arată ministerul Transporturilor în Nota de Fundamentare a actului normativ.
Autostrada Ploieşti – Buzău reprezintă o „prioritate absolută la nivel naţional” se menţionează în document, de altfel, Autostrada A7 Ploieşti – Paşcani (320 km) este cel mai important obiectiv de infrastructură de transport rutier propus la finanţare prin PNRR.
Licitaţia pentru cele trei tronsoane (A3 Dumbrava – Mizil lungime 21 km, Mizil – Pietrosu 28 km respectiv tronsonul 3 Pietrosu – municipiul Buzău 14 km) a fost publicată ieri în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice şi are o valoare de 5 miliarde lei, cu durată de execuţie de 20 de luni. Este vorba despre contracte exclusiv de execuţie, ceea ce înseamnă că, după semnare, se poate intra rapid în şantier.
Următoarele trei secţiuni ale Autostrăzii vor fi scoase la licitaţie treptat, până la sfârşitul anului, a anunţat, săptămâna trecută, pe pagina sa de Facebook, ministrul Transporturilor Cătălin Drulă. „A7 este coloana vertebrală a Moldovei. Sunt 320 km de la Pașcani până la A3 București-Ploiești (Dumbrava), trecând pe lângă Bacău, Adjud, Focșani și Buzău. A7 este cel mai mare proiect de infrastructură rutieră propus în PNRR. Ne propunem ca până la sfârșitul verii să scoatem la licitație sectorul Buzău-Focșani, iar până la sfârșitul anului Focșani-Bacău și Bacău-Pașcani”, a explicat Cătălin Drulă.
De la Paşcani până la Siret (vama cu Ucraina) documentaţia tehnică este în lucru, iar profilul va fi de Autostradă nu Drum Expres.