Autostrada Timișoara -Moravița- frontieră Serbia ar urma să primească o finanțare europeană nerambursabilă de 133 de milioane de Euro prin Programul CEF Mobilitate Militară, program prin care Comisia Europeană finanțează proiecte interne precum reabilitarea unor poduri pe Drumurile Naționale care trec pe lângă baze militare precum și proiecte transfrontaliere ultimul exemplu fiind investiția de pentru Podul peste Prut de la Ungheni, parte din Autostrada Unirii A8.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

CNAIR a depus aplicația de finanțare pentru obținerea grantului de la Comisia Europeană pentru sectorul lipsă de la Frontieră : COMPANIA NAȚIONALĂ DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE S.A., în calitate de Solicitant, a elaborat și  depus, in data de 20.09.2023 Aplicatia de Finanțare pentru proiectul „Proiectare si executie Autostrada Timisoara – Moravita- Sector granita” in vederea obtinerii unui grant alocat prin prin CEF-T-202-MILMOB —LUCRARI  (CEF 2 Transport – Adaptarea retelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila- aparare; Pachetul Mobilitate Militara). CEF 2 – Pachetul de mobilitate militară promovează acțiuni care contribuie la adaptarea infrastructurii de transport pentru a permite deplasarea trupelor și echipamentelor militare. Obiectivul general al proiectului este : construirea unei noi infrastructuri de transport amplasate pe rețeaua TEN-T din România, precum și a conexiunii transfrontaliere dintre România și Serbia, pentru a asigura un trafic rutier fluid și o stare tehnică corespunzătoare, în conformitate cu cu reglementarile in vigoare. Obiectivul specific al proiectului este: construirea unei autostrăzi cu 2×2 benzi de circulatie, conform prezentului formular de cerere, parte a Rețelei Centrale TEN-T, pentru utilizarea dublă a infrastructurii de transport, în scopul îmbunătățirii atât a mobilității civile, cât și a celor militare. Lungimea totală a autostrăzii este de 2,1 km. Proiectul mai include 3 poduri, 1 nod rutier, 1 centru de intretinere si 1 punct de frontiera cu o suprafata de 29 de hectare. Valoarea totală a proiectului este de 266.582.203,00 Euro din care contributia Uniunii Europene este de 133.291.101,50 Euro .

Contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate al Autostrăzii Timișoara – Moravița (A9) a fost prelungit până în aprilie 2024, practic cu aproape 24 de luni față de termenul inițial, mai 2022, potrivit datelor oficiale CNAIR. Este o nouă extensie pe care Compania de Drumuri o acordă Asocierii Search – Egis, actul adițional numărul 10 însemnând un termen final de livrare a documentației tehnice de 47 de luni. Pentru tronsonul din România, de la Timișoara la Moravița drumul de mare viteză are o lungime estimată de 73,3 km. În iunie 2022, România și Serbia semnau Acordul pentru Autostrada A9, iar peste un an specialiștii din cele două țări au stabilit și amplasarea noului punct de trecere a frontierei de la Moravița, a transmis Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie