Autostrada Unirii (A8): Secțiunea montană Miercurea Nirajului – Leghin, în avizare vineri la Ministerul Dezvoltării. Urmează Hotărârea de Guvern și lansarea licitației pentru proiectare și execuție

Autostrada Unirii A 8 prelungire desemnare constructori loturi PNRR noi termene 25 și 31 iulie Sursa Foto : Ministerul Transporturilor

Ministerul Dezvoltării urmează să aprobe vineri, 29 septembrie, indicatorii tehnico-economici ai Autostrăzii Unirii (A8), secțiunea de munte Miercurea Nirajului – Leghin. Segmentul cu o lungime de aproape 160 de kilometri are o valoare estimată de 6 miliarde de euro/fără TVA, dar acesta este un cost estimat, iar CNAIR va lansa licitația cu o valoare de sub 6 miliarde de euro. După aprobarea din Consiliul Interministerial de la Ministerul Dezvoltării, Hotărârea de Guvern cu indicatorii tehnico-economici ajunge pe masa Executivului, iar după avizul Guvernului CNAIR poate lansa licitația (trimite documentația la ANAP). Nici Ministerul Transporturilor și nici CNAIR nu au comunicat deocamdată, detalii despre lotizare (câte loturi va avea secțiunea de munte, valoarea fiecărui lot și durata pentru proiectare și execuție).

„Am ajuns la finalul unei etape, după 12 ani (2011) – Interministeriala, în care se va decide avizarea SF-ului pe secțiunea montană, Miercurea Nirajului-Leghin (159 km) de pe Autostrada Unirii-A8 cu indicatorii tehnico-economici”, a transmis directorul general interimar al Companiei de Investiții Rutiere (CNIR) Cătălin Urtoi.

Sunt două traversări de munte, 47 de tuneluri și 255 de poduri, pasaje și viaducte, iar licitația ar urma să fie lansată până la sfârșitul anului. Secțiunea Miercurea Nirajului – Leghin va avea o lungime totală de 159,2 km, iar traseul acesteia va include:

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

– 5 noduri rutiere la intersctarea DN13A (Sovata), DN13B (Joseni), DN12 (Ditrău), DN15 (Tulgheș), DN15B (Pipirig),

– 437 de structuri (119 poduri, 19 pasaje, 117 viaducte, 179 podețe),

– 47 tuneluri, în lungime totală de 11,64 km (cu lungimi individuale cuprinse între 70 m și 940 m). Autostrada va beneficia și de 4 parcări de scurtă durată, 1 punct de sprijin și întreținere, 6 spații de servicii, 2 centre de întreținere și coordonare.

Finanțarea este asigurată prin Programul Transport (2021-2027) cu 40% fonduri europene și principiul „primul venit primul servit”, finanțarea nerambursabilă prin întregul PT pentru toate proiectele de infrastructură fiind de aproape 5 miliarde de euro. Deși României i s-a permis o supracontractare de 300%, există riscul ca banii să nu ajungă pentru toate investițiile propuse.

Pe secțiunea Târgu Mureș – Târgu Neamț, contractul din PNRR câștigat de UMB pe lotul 3 a fost semnat miercuri 20 septembrie, iar pentru lotul I Târgu Mureș – Miercurea Nirajului CNAIR este la a doua prelungire a termenului pentru desemnarea câștigătorului.

Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț (211,1 km), parte a A8, este împărțită în 3 secțiuni, astfel:– Secțiunea Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (24,4 km): finanțare PNRR,– Secțiunea Miercurea Nirajului – Leghin (156,8 km): finanțare PT,– Secțiunea Leghin – Târgu Neamț (29,9 km): finanțare PNRR.”Contractul încheiat între ACCIONA (INGENIERIA ESPECIALIZADA OBRA CIVIL E INDUSTRIAL SA) și CNAIR în 2019 este un exemplu perfect despre cât de mult ne-au costat criteriul „păgubos” prețul cel mai mic și subevaluarea unui Studiu de Fezabilitate, „cărămida” pentru un bun proiect. În 2019, Acciona a semnat contractul de completare a studiului de fezabilitate pentru 17 milioane lei, față de cele 35 milioane lei estimarea CNAIR, aceasta fiind una dintre problemele contractului, lungimea totală a traseului fiind de 211 km. Spre comparație, următorul segment al A8, Târgu Neamț – Iași – Ungheni, a avut în 2021 un contract de 58 milioane lei (n.r. include și PT). Până la sfârșitul anului urmează să fie predat și Studiul de Fezabilitate pentru secțiunea Târgu Neamț – Iași – Ungheni (93 km).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Sunt din Sovata, abia astept sa vad utilajele muncind aici. Probabil semnarea contractelor o sa fie facut undeva in mai anul viitor.
    Ar trebui impartit in 5 bucati, daca sunt 5 noduri rutiere si sa termina fiecare lot exact dupa nod rutier, sa nu avem bucati muzeu.
    Sper ca ia contracte Strabag, Porr si Umb.

  2. UMB nu va participa anul viitor la nici o licitatie, deja au anuntat din primavara acest lucru. In plus cred c-au suficiente proiecte in constructie care sunt cu termene in 2 ani. Ii asteptam in 2025 la licitatii sa participe si in RO si in Rep. Moldova (Sursele zic ca au inceput deja negocieri cu guvernantii moldoveni)

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.