Constructorul turc Nurol poate demara oficial lucrările pentru construcţia secţiunii Târgu Mureş – Miercurea Nirajului de pe Autostrada Unirii A8, după ce Ministerul Transporturilor a semnat cea de-a treia și ultima autorizația de construire necesară.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Astfel, a fost semnată „Autorizația nr. 63 – „Autostrada Târgu Mureș-Târgu-Neamț – secțiunea I: Târgu Mureș-Miercurea Nirajului, km 0+000-km 22+000 și legătura la Autostrada A3 (2,4 km)” – Etapa III”.
Astfel, pot începe lucrările de construcție, a anunţat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Ciprian Şerban, transmite Agerpres.
„Am dat undă verde pentru un nou tronson al Autostrăzii A8! Astăzi, a fost semnată autorizaţia de construire pentru 22 de kilometri ai Autostrăzii Târgu Mureş – Târgu Neamţ, între Târgu Mureş şi Miercurea Nirajului, plus legătura cu Autostrada A3. Această autorizaţie este esenţială! Fără ea, lucrările nu pot începe”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
Se vor construi 22 km de autostradă la care se adaugă 2,4 km de legătură şi se lucrează în judeţul Mureş pe traseul a 6 localităţi. Valoarea lucrărilor autorizate acum este de peste 760 milioane lei, iar timpul de execuţie de 17 luni. potrivit ministrului.
„Autostrada A8 va lega Moldova de Transilvania, un vis aşteptat de zeci de ani, iar azi facem un pas important în realizarea acestui obiectiv de infrastructură. Ştiu cât de mult a fost aşteptată această autostradă. Semnătura de azi înseamnă că nu mai vorbim doar de promisiuni, ci de muncă pe teren”, a subliniat Şerban.
Contractul pentru lotul I PNRR Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (25 km), parte a secțiunii Târgu Mureș – Târgu Neamț a fost semnat în februarie 2024 cu Nurol pentru o valoare de 2,5 miliarde lei (n.r. finanțarea PNRR pentru autostrăzi este asigurată din împrumuturi).
Contractul prevede inclusiv construcția a 36 de poduri, pasaje și viaducte printre care un pasaj cu o lungime de 256 metri.
Pe traseul acestui lot de autostradă, cu o lungime de 24,4 km, se vor construi inclusiv:
– 1 drum de legătură cu A3 (la profil de autostradă), în lungime de 2,4 km.
– 1 nod rutier care va asigura conexiunea cu A3 (autostrada Transilvania) și cu Municipiul Târgu Mureș,
– 1 nod rutier care permite accesul la DN13,
– 1 nod rutier care va asigura accesul la DJ151D,
– 30 de poduri și pasaje,
– 2 ecoducte,
– un Centru de Întreținere și Control (CIC),
– două parcări.
Contractul (finanțat prin PNRR) are o valoare de 2,46 miliarde lei (fără TVA), iar lucrările trebuie finalizate anul viitor.
CNAIR reclama „managementul defectuos”
Anterior, CNAIR reclama recent „managementul defectuos” al Nurol, „abordare superficială” a documentațiilor și „incapacitatea” constructorului turc de a înțelege cerințele din documentațiile tehnice, mai arăta răspunsul instituției pentru Economedia.
„În cadrul raportului de erori și omisiuni, antreprenorul a solicitat modificarea mai multor soluții tehnice din cadrul studiului de fezabilitate. O parte din acestea erau necesare, fiind acceptate de beneficiar, în schimb altele nu erau necesare, fapt pentru care beneficiarul nu a fost de acord și s-au mentinut soluțiile tehnice de la studiul de fezabilitate. Având în vedere multitudinea modificărilor solicitate de către antreprenor, cât și faptul ca acestea au fost prezentate beneficiarului incomplete în prima etapă, fără a se transmite impactul asupra proiectului din punct de vedere financiar, a timpului, exproprierilor sau a necesității obținerii altor avize, au avut un impact major pentru a fi analizate și clarificate între cele trei părți: antreprenor, supervizor și beneficiar”, a transmis CNAIR.
În plus, Compania de Drumuri reclamă „managementul defectuos” al Nurol, „abordarea superficială” în predarea documentațiilor și „incapacitatea” constructorului turc de a înțelege cerințele din documentațiile tehnice.
„Antreprenorul a manifestat un management defectuos în derularea contractului, incapacitatea acestuia de a înțelege modul cum trebuie abordat fiecare subiect în parte, acesta având o abordare superficială în predarea documentațiilor tehnice PAC/ PTE/DTAC, fiind depuse în mai multe rânduri, incomplete, necorelate între ele, pentru care au fost necesare mai multe observații din partea supervizorului și a beneficiarului astfel încât să respecte cerințele beneficiarului (documnetele puse la dispoziție încă din etapa de ofertare au fost Acordul de Mediu și Studiul de Fezabilitate).
De fiecare dată, beneficiarul și supervizorul au analizat cu celeritate documentațiile tehnice înaintate fără a depăși timpul necesar contractual de analiză și au venit în sprijinul antreprenorului în a-l consilia și îndruma prin ședințele tehnice purtate cu privire la modul cum trebuie prezentată documentația tehnică și ce anume trebuie să respecte obligatoriu, în unele cazuri fiind necesar mai multe ședințe tehnice de lucru pe același subiect pentru ca antreprenorul să înțeleagă”, mai arată răspunsul CNAIR pentru Economedia.