Avânt pe piața HoReCa în 2023. Analiză: Peste 2000 de proiecte se aflau în derulare la nivel național anul trecut/ Cum arată harta șantierelor

hotel intrare Sursa foto: Pexels

Anul 2023 a adus “o explozie de activitate” în domeniul construcțiilor HoReCa din România, potrivit datelor furnizate de Victa.ro, platformă de șantiere dezvoltată de compania de consultanță IBC FOcus, care urmărește piața construcțiile la nivel național. Constanța, Bihorul și Clujul sunt județele cu cele mai multe proiecte în acest sector.

Potrivit unei analize publicate pe platforma proprie HotelInvest, consultanții au monitorizat anul trecut 2453 de proiecte diverse, cuprinzând construcții noi, renovări, reparții, modernizări, extinderi sau demolări în cadrul hotelurilor, pensiunilor, vilelor turistice, restaurantelor și a cafenelelor. Menționăm că proiectele se află în diverse stadii de pregătire sau dezvoltare.

“Suprafața totală a șantierelelor a atins cifra de 10.42 milioane de metri pătrați, semn că industria construcțiilor Horeca este în plin avânt. Investiția totală în aceste proiecte s-a ridicat la aproximativ 35.54 miliarde de lei”, arată consultanții.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Judetul de la malul mării e lider de proiecte Horeca: Constanța a adunat 306 de astfel de inițiative în desfășurare. Acesta este urmat de Bihor, cu 197 de proiecte în curs de realizare, evidențiind creșterea semnificativă a turismului în această zonă. Clujul se plasează și el în top, cu 177 de proiecte în desfășurare, subliniind stadiul avansat de dezvoltare în care se află această regiune.

“Aceste cifre reflectă nu doar o creștere numerică a proiectelor, ci și o schimbare în peisajul economic al României, cu un accent major pe dezvoltarea infrastructurii turistice. Cu investiții semnificative și o varietate de proiecte în diverse stadii, anul 2023 se încheie ca un an definitoriu pentru industria construcțiilor Horeca din țară”, notează analiza.

Anul trecut a crescut numărul de unități turistice, dar și numărul de turiști 

Conform unui raport publicat de Institutul Național de Statistică în octombrie, România avea la finalul lunii iulie 12.697 de structuri de primire turistică, cu 4,1% mai multe decât în urmă cu un an. Din totalul hotelurilor, 80,2% erau clasificate cu 3 şi 4 stele. Județul Constanța a concentrat cel mai mare număr de structuri de primire turistică, iar zona litorală, exclusiv oraşul Constanța a oferit cel mai mare număr de locuri de cazare.

Datele INS mai arată că sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente și camere de închiriat), în primele 10 luni ale anului, au însumat 11,794 milioane de persoane, în creștere cu 11,3% faţă de aceeași perioadă a anului anterior. Din numărul total de sosiri, cele ale turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 84,6%, în timp ce sosirile turiştilor străini au reprezentat 15,4%.  Durata medie a şederii în primele 10 luni ale anului a fost însă de numai 2,2 zile la turiştii români, iar la turiştii străini 2,1 zile. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare turistică în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie a fost de 31,5% pe total structuri de cazare turistică (inclusiv apartamente și camere de închiriat), în creștere cu 1,4 puncte procentuale faţă de aceeași perioadă a anului anterior.

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în primele 10 luni ale anului trecut de 12,619 milioane de persoane, în creștere cu 17,8% față de anul precedent.

În ceea ce privește distribuția teritorială, în primele zece luni ale anului, în structurile de primire turistică din Constanța au ajuns peste 1,5 milioane de turiști, în București 1,52 milioane, în Brașov 1,27 milioane, iar în Cluj aproape 600.000 de turiști.

Tragedia care pune sub semnul întrebării calitatea unităților de turism din România. Ministrul a anunțat modificarea legii care vizează certificarea

Anul s-a încheiat cu o tragedie în domeniul turismului, care pune sub semnul întrebării calitatea multor construcții din domeniul turismului – incendiul de la  Ferma Dacilor din Tohani-Prahova, în urma căruia opt persoane și-au pierdut viața. Unitatea nu avea autorizațiile în regulă, aceasta funcţiona chiar fără autorizaţie de construire și fără autorizație de securitate la incendiu. Benone Duduc, numărul doi din Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Ministerului de Interne, a spus în acest context că peste 3000 de obiective turistice din România nu au autorizație de securitate la incendiu.

În urma tragediei, ministrul Economiei și Turismului, Radu Oprea, anunța că legislația se va modifica, iar pensiunile nu vor mai fi certificate fără autorizații. Oficialul a declarat la finalul anului, la Digi24, referitor la tragedia de la „Ferma Dacilor”, că „permisiunea de funcționare nu este în dreptul Ministerului Turismului”, care doar certifică un standard de calitate, adăugând că nu se ocupă cu verificarea aspectelor care țin de construcție. Adică ministerul certifică unități fără să verifice dacă acestea au autorizațiile în regulă. Oprea a mai menționat însă că a solicitat să fie modificată legea, astfel încât pensiunile nu vor mai fi certificate fără autorizații.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: