Avertismente din vechea gardă de afaceri despre “mirajul” cripto și NFT. De la “otravă pentru șobolani” la “teoria prostului mai mare”

criptomoneda Sursă foto: Pexels

Semnal dur de la unul dintre cei mai cunoscuți fondatori de afaceri din lume: criptomonedele și NFT-urile sunt „100%” bazate pe teoria prostului mai mare (“greater fool theory”), a spus zilele acestea Bill Gates, citat de The Wall Street Journal. Este doar unul dintre avertismentele lansate de investitori, oameni de afaceri și miliardari cunoscuți din lumea afacerilor în fața valului de entuziam pentru volatilele monede digitale, la care s-a adăugat și interesul pentru NFT-uri. Printre criticii duri ai activelor care “nu produc nimic” se numără voci cu greutate în lumea financiară, inclusiv Warren Buffett și Jamie Dimon.

În afirmația sa recentă, fondatorul Microsoft se referea la ideea că activele supraevaluate vor continua să crească, deoarece există destui oameni dispuși să plătească prețuri mari pentru ele.

Gates, care de ani de zile a criticat piața criptomonedelor, a declarat în această săptămână, la un eveniment TechCrunch din Berkeley, California, că oamenii au cumpărat criptomonede și NFT-uri pe baza ideii că, indiferent de prețul lor, ar putea fi vândut cu mai mult pentru că „cineva va da mai mult decât mine”.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Miliardarul a spus că nu a fost implicat în „niciunul dintre acele lucruri”, nici ca investiții pe termen lung, nici scurt. Gates a mai comentat, ironic, că „imaginile digitale scumpe ale maimuțelor” ar „îmbunătăți enorm lumea”.

NFT-urile, sau jetoanele nefungibile, sunt dovezi digitale ale achiziției de bunuri precum artă, muzică digitală și adidași. După ce a crescut în popularitate, cererea lor pare să se fi plafonat recent. Creșterea ratelor dobânzilor a zdrobit pariurile riscante de pe piețele financiare – iar NFT-urile sunt printre cele mai speculative, notează WSJ.

Făcând referire la NFT, Gates părea să comenteze o maimuță din colecția Bored Ape Yacht Club NFT.

El a spus că preferă clasele de active „cum ar fi o fermă în care există producție sau o companie în care se produce ”.

Comentariile sale vin pe măsură ce bitcoinul și alte criptomonede au căzut serios în ultimele zile, anulând o mare parte din câștigurile de la începutul pandemiei, când un val de investitori a început să parieze pe monedele digitale.

Alți investitori și directori, inclusiv Warren Buffett și Jamie Dimon, și-au exprimat, de asemenea, scepticismul cu privire la criptomonede. Buffett a numit odată bitcoinul „otravă de șobolan la pătrat”.

“Otravă de șobolan” și “bitcoin nu are valoare”

Bitcoin este „probabil otravă de șobolan la pătrat”, a spus, în 2018, celebrul miliardar Warren Buffett, supranumit “oracolul din Omaha”, cu referire la o declarație anterioară a altui miliardar, Charie Munger, unul dintre apropiații lui Buffett, relata CNBC.

Cu toate acestea, în februarie, publicația Fortune relata că grupul său, Berkshire Hathaway, a cumpărat acțiuni în valoare de un miliard de dolari într-o bancă digitală care se concentrează pe cripto.

În ciuda acestei investiții, Buffett, personal, își menține declarațiile sceptice cu privire la această piață.

La adunarea anuală a acționarilor Berkshire Hathaway din aprilie, Warren Buffett spunea, conform CNBC, că bitcoin nu este un activ productiv și nu produce nimic tangibil. În ciuda unei schimbări în percepția publicului despre bitcoin, Buffett încă nu l-a cumpărat.

„Dacă crește sau scade în următorul an, sau cinci sau 10 ani, nu știu. Dar singurul lucru de care sunt destul de sigur este că nu produce nimic”, a spus Buffett. „Are magie și oamenii au atașat magie la multe lucruri”, a completat miliardarul.

Un alt critic cunoscut al volatilei piețe cripto este Jamie Dimon, CEO-ul JPMorgan Chase

În 2021, Dimon a atacat din nou criptomoneda de top a pieței, numind-o „fără valoare” în timpul unui summit virtual. „Personal cred că bitcoin nu are valoare, dar nu vreau să fiu un purtător de cuvânt”, a spus el în timpul unei apariții virtuale la Institutul de Finanțe Internaționale, conform CNN Business. „Nu-mi pasă, nu are nicio importanță pentru mine. Nu cred nici că oamenii ar trebui să fumeze țigări”, a adăugat acesta.

Dar Dimon a adăugat că propria sa interpretare asupra bitcoin nu a împiedicat banca să permită clienților săi să cumpere și să vândă criptomoneda… chiar dacă JPMorgan Chase (JPM) în sine nu o va deține. “Clienții noștri sunt adulți, au altă părere. Asta fac piețele. Dacă doresc acces pentru a cumpăra și a vinde bitcoin… le putem oferi acces legitim, cât mai curat posibil”, a spus el.

CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon, poate să nu fie un fan al Bitcoin, dar el vede valoare în tehnologia care îl susține, notează Fortune.

În scrisoarea sa anuală a acționarilor, publicată în aprilie, Dimon a scris că „finanțele descentralizate [DeFi] și blockchain-ul sunt tehnologii reale, noi, care pot fi implementate atât în ​​mod public, cât și privat”.

Blockchain-ul este un registru digital public care documentează tranzacțiile cu criptomonede și stochează alte informații. Acesta susține criptomonede precum Bitcoin și Ethereum, împreună cu aplicații descentralizate, inclusiv platforme DeFi și jetoane nefungibile (NFT).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: