Avertismentul unui miliardar american / Fondatorul celui mai mare fond de investiții speculativ din lume spune că investitorii se concentrează prea mult pe tarife / El spune că are loc o prăbușire unică în viață

Ray Dalio Sursa foto: bridgewater.com

Investitorul american Ray Dalio a avertizat că investitorii sunt prea concentrați asupra tarifelor și nu acordă suficientă atenție schimbărilor mai mari, „unice în viață”, care au loc în ordinea monetară, politică și geopolitică.

Nepăsarea față de aceste condiții de bază poate orbi investitorii în fața celor mai mari perturbări care urmează să apară, a scris fondatorul miliardar al Bridgewater Associates, cel mai mare fond de investiții speculativ din lume, într-o postare pe X.

Comentariile sale vin pe fondul unei perioade tumultoase pentru piețele globale, tarifele impuse de președintele american Donald Trump amenințând să bulverseze economia mondială, scrie Bloomberg.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

„Acest tip de prăbușire are loc doar o dată în viață, dar s-a întâmplat de multe ori în istorie, atunci când existau condiții nesustenabile similare.”, a scris el.

Printre factorii determinanți ai politicilor tarifare ale lui Trump se numără datoria existentă prea mare și rata rapidă la care se adaugă noi împrumuturi, a scris Dalio. Acesta a afirmat că SUA este dependentă de utilizarea datoriilor pentru finanțarea cheltuielilor excesive, în timp ce țările creditoare precum China sunt dependente de vânzarea de bunuri către țările debitoare precum SUA.

„Există presiuni mari pentru ca aceste dezechilibre să fie corectate într-un fel sau altul, iar acest lucru va schimba ordinea monetară în moduri majore”, a adăugat Dalio.

„Este evident imposibil să avem atât dezechilibre comerciale mari, cât și dezechilibre de capital mari într-o lume deglobalizată în care principalii actori nu pot avea încredere că ceilalți mari actori nu le vor tăia accesul la produsele de care au nevoie (ceea ce este o preocupare americană) sau nu le vor plăti banii pe care îi datorează (ceea ce este o preocupare chineză)”, a scris el.

Potrivit lui Dalio, decalajele în ceea ce privește educația, oportunitățile, nivelurile de productivitate, precum și veniturile, bogăția și valorile oamenilor se manifestă printr-o destrămare a sistemului democratic și prin ascensiunea liderilor autocratici.

În arena geopolitică, ordinea mondială multilaterală și cooperantă condusă de SUA, singura putere dominantă, este înlocuită de o abordare unilaterală, de tipul „America first”, a adăugat el.

Despre datorie

Primul punct se referă la modul în care piețele americane sunt construite pe datorie prin cumpărarea și împrumutul de la țări care pot produce bunuri mai ieftine, precum China. Dar multe industrii au mers prea departe și au devenit „dependente de datorii”, a scris Dalio, un fenomen despre care a avertizat anterior că va induce în cele din urmă un „atac de cord” în economia SUA, notează Business Insider.

Raportul datorie/PIB al SUA era de 121% în ultimul trimestru din 2024, față de 64% în 2008.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„În mod clar, ordinea monetară va trebui să se schimbe în moduri foarte perturbatoare pentru a reduce toate aceste dezechilibre și excese, iar noi suntem în prima parte a procesului de schimbare”, a scris Dalio în postarea sa.

El a adăugat că scăderea încrederii între SUA și țările producătoare, precum China, sporește presiunea pentru o schimbare radicală a sistemului.

„Oricine a studiat istoria știe că astfel de riscuri în astfel de circumstanțe au condus în mod repetat la același tip de probleme pe care le vedem acum”, a scris Dalio.

Despre democrația din Statele Unite

Dalio a avertizat, de asemenea, că democrațiile se destramă din cauza „decalajelor uriașe” în educație, oportunități, productivitate și bogăție. Această tendință include SUA, a scris el.

„Aceste condiții se manifestă prin lupte cu câștig de cauză între populiștii de dreapta și populiștii de stânga cu privire la partea care va avea puterea și controlul de a conduce lucrurile”, a scris el.

De asemenea, miliardarul a avertizat că aceste condiții au condus istoric la ascensiunea liderilor autocratici puternici și la declinul statului de drept.

Despre ordinea globală

„Era puterii dominante (SUA) care dictează ordinea pe care alte țări o urmează s-a încheiat”, a scris Dalio.

Aceasta face parte din descrierea miliardarului despre SUA ca fiind un „imperiu” care a deținut o mare influență asupra restului lumii de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Dalio a spus adesea că această relație cu lumea face parte dintr-un mare ciclu care trebuie să se încheie în mod natural.

Abordarea „America pe primul loc” a lui Trump marchează această tranziție, a scris el în postarea sa.

„Ordinea mondială multilaterală și cooperantă condusă de SUA este înlocuită de o abordare unilaterală, bazată pe putere”, a continuat el.

Dalio a scris, de asemenea, că inteligența artificială și dezastrele naturale precum inundațiile și pandemiile vor fi elemente care vor schimba regulile jocului în viitorul lumii.

Miliardarul a îndemnat oamenii să studieze modul în care țările au acționat în momente similare din istorie, inclusiv prin impunerea de tarife și suspendarea plății datoriilor către alte țări.

„Multe dintre aceste lucruri ar fi fost inimaginabile nu cu mult timp în urmă, așa că ar trebui să studiem și modul în care funcționează aceste politici”, a scris el.

 

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.