Avioanele Boeing se întorc din China în SUA în contextul războiului tarifelor: Beijingul a ordonat companiilor să nu mai recepționeze aeronave de la compania americană

hangar boeing aviation services in china Sursa foto: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia

Un avion Boeing, care luna trecută a ajuns la un centru de finalizare din China, s-a întors în SUA, arată datele de zbor de vineri, aceasta fiind o dovadă că cel puțin o companie aeriană chineză a încetat să mai intre în posesia avioanelor comandate anterior producătorului american din cauza tarifelor impuse de președintele Donald Trump, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Zilele trecute, agenția de presă Bloomberg a dezvăluit că autoritățile de la Beijing au ordonat companiilor aeriene chineze să nu mai recepționeze avioane de la constructorul american Boeing, pe fondul intensificării războiului comercial cu SUA. De asemenea, China a cerut companiilor sale aeriene „să oprească orice achiziție de echipamente și de piese de schimb pentru avioane de la companiile americane”, potrivit Bloomberg, care citează persoane apropiate acestui dosar.

Un avion 737 MAX returnat în SUA

Potrivit Reuters, cel puțin patru avioane noi Boeing 737 MAX erau parcate la un centru de finalizare și livrare de la Zhoushan, unde Boeing instalează interioarele și vopsește avioanele înainte de a fi livrate clienților din China. Trei dintre aceste avioane au venit în luna martie de la uzina Boeing din Seattle (SUA) și unul a venit săptămâna trecută, potrivit Flightradar24.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Însă vineri dimineața, unul dintre aceste avioane a decolat de la Zhoushan spre Guam, una dintre etapele pentru zborurile peste Oceanul Pacific spre Seattle, ceea ce sugerează că avionul face drumul înapoi.

Fotografiile publicate pe Internet în luna februarie arată că este vorba de un avion vopsit în culorile companiei chineze Xiamen Airlines, la care acționarul majoritar este China Southern.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

La rândul său, publicația de specialitate The Air Current a dezvăluit că primul dintre cele patru avioane care recent au venit la centrul de finalizare de la Zhoushan a fost desemnat pentru a fi rechemat în SUA, fără a mai fi înmânat clientului chinez.

Președintele american Donald Trump a impus tarife vamale ce ajung până la 145% asupra unei mari cantități de produse chinezești. Ca reacție, gigantul asiatic a impus suprataxe vamale de retorsiune de 125% asupra produselor americane importate.

Confuzia cu privire la modificarea tarifelor ar putea lăsa în incertitudine multe livrări de avioane, iar unii directori de companii aeriene spun că vor amâna să intre în posesia avioanelor mai degrabă decât să plătească tarifele majorate.

Datele Boeing arată că producătorul are 130 de comenzi neîndeplinite pentru companii aeriene și companii care închiriază avioane din China, inclusiv pentru 96 de avioane 737 MAX.

În mod istoric, Boeing a trimis un sfert din avioanele produse spre China, însă proporția a scăzut cu prilejul precedentelor tensiuni comerciale, al crizei privind siguranța avioanelor 737 MAX și în timpul pandemiei de COVID-19.

Analiștii spun că o suspendare pe termen scurt a livrărilor spre China nu va avea un impact semnificativ asupra Boeing, deoarece constructorul american ar putea deservi alte companii aeriene, iar rivalul european Airbus nu are capacități libere. Pe termen lung, China rămâne o piață strategică pentru Boeing, în condițiile în care prognozele arată că flota de avioane comerciale din China se va dubla până în 2043, iar țara asiatică va devansa SUA în termeni de trafic aerian.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.