Azerbaidjanul a avertizat UE că își va putea respecta angajamentul de a-și dubla exporturile de gaze către blocul comunitar doar dacă i se vor oferi noi investiții în gazoductele sale și contracte de achiziție pe termen lung, în timp ce Bruxelles-ul se grăbește să găsească alternative la energia rusească, scrie Financial Times.
În iulie, Bruxelles și Baku au semnat un acord de dublare a livrărilor la 20 miliarde de metri cubi pe an până în 2027 – unul dintre noile acorduri încheiate de UE pentru a înlocui gazul rusesc ca răspuns la războiul din Ucraina, pe fondul temerilor legate de penuria de iarnă și de raționalizare.
Însă extinderea coridorului sudic de gaze (SGC) de 3.500 km, de la Marea Caspică la Marea Adriatică, necesită investiții de miliarde de dolari și contracte pentru companiile europene care să cumpere gazul cu mult după 2027, a declarat Elnur Mammadov, ministrul adjunct de externe al Azerbaidjanului.
„Oricine este interesat să investească, fie că este vorba de sectorul public sau privat, să pună banii pe masă pentru ca noi să putem crește capacitățile”, a declarat acesta într-un interviu. „Nu aș spune că există un dezacord (cu UE), dar aceasta este o parte importantă a acestui puzzle.”
„În prezent, există o nevoie disperată ca Europa să găsească furnizori alternativi”, a spus Mammadov. „Trebuie să ne asigurăm că acest lucru nu este un fel de cerere spontană în lumina războiului din Ucraina, care într-o zi se va încheia și apoi, dintr-o dată, veți începe să cumpărați înapoi de la Rusia și să spuneți: „ei bine, acum nu mai avem nevoie de gaz”.
Mammadov a declarat că, deși Azerbaidjanul este bucuros să contribuie cu partea sa de investiție necesară, se așteaptă, de asemenea, ca UE să facă un pas în plus, deși nu are cunoștință de cifre concrete care să fie încă în discuție.
Costul total pentru SGC, care a început să furnizeze gaze Italiei în 2020, a fost de aproximativ 40 de miliarde de dolari.
Înainte de invazia pe scară largă a lui Putin în Ucraina, în februarie, Rusia a furnizat aproximativ 40% din necesarul de gaze al UE. Acest procent a scăzut la mai puțin de 10%, compensat de importurile mai mari din Norvegia și de transporturile de gaze naturale lichefiate.
Comisia Europeană a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebată dacă sunt în curs de desfășurare discuții cu potențiali investitori privați și publici. Un oficial al UE a declarat că, „având în vedere situația și perspectivele actuale ale UE în domeniul gazelor naturale”, blocul comunitar este încrezător că extinderea gazoductului va „crea oportunități pentru toți partenerii implicați, deoarece energia din Azerbaidjan va avea un acces mai mare la piața UE”.