Primăria Sectorului 4 București, condusă de edilul Daniel Băluță, a scos la licitație în SICAP un contract cu o valoare maximală de 131,5 milioane lei pentru o firmă/firme/asociere de firme care să se ocupe cu documentația tehnic-economică aferentă programului de anvelopare termică a blocurilor. Contractul se întinde pe patru ani și vizează cel puțin 500 de blocuri, dintre care 200 sunt deja în curs de reabilitare, iar încă 300, potrivit caietului de sarcini, urmează să fie scoase la licitație.
Banii pentru acest contract de întocmire documentații provin în parte de la bugetul local și de la Programul Operațional Regional 2021 – 2027, dar S4 vizează să acceseze și bani din PNRR.
„….la momentul lansării prezentei proceduri, nu există angajați cu competențe specific în domeniul elaborării documentațiilor tehnico – economice ce constituie obiectul prezentei proceduri”, argumentează S4 externalizarea acestor servicii.
Ce vor trebui să facă firmele ce vor câștiga contracte subsecvente din acest contract-cadru de 131,5 milioane lei? Expertize tehnice, audit energetic și certificate de performanță energetică, monitorizarea biodiversității(ca studio de Mediu), deviz general și deviz pe obiecte, documentație tehnică de avizate a lucrărilor de intervenție, asistență tehnică și supervizare lucrări, studii privind evaluarea resursei culturale și altele.
„Autoritatea contractantă nu poate determina întinderea aferentă a servicilor aferente, ce fac obiectul acordului-cadru, întrucât nu deține informații certe cu privirea la cantitatea totală ce urmează a fi achiziționată, necesitatea urmând să fie formată inclusiv ad hoc, pentru acest scop, neputând fi anticipat momentul apariției nevoii și anvergura acesteia, se decide finalizarea procedurii de licitație deschisă prin încheierea unui acord-cadru , mai citim în caietul de sarcini.”
Ofertele se deschid în 18 aprilie, departajarea lor se face în funcție de preț, de experiența echipei de proiect, de prezentarea unei metodologii care să coreleze volumul de muncă cu alocarea de resurse și de „demonstrarea unei abordări și a unei metodologii corespunzătoare pentru realizarea activităților și obținerea rezultatelor în cadrul Contractului”.
Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, a anunțat în ianuarie că noi proiecte ce privesc reabilitarea termică pentru 32 de blocuri, au fost aprobate prin PNRR. Contractele sunt în valoare de peste 47 de milioane de euro. Proiectele vin în continuarea reabilitărilor termice din 2022, când comunitatea din sectorul 4 a reușit să obțină 245 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, pentru reabilitarea termică a unui număr de 158 de blocuri.