Banca Centrală a Franței: Activitatea economică continuă să fie rezilientă, dar industria este mult mai afectată decât alte sectoare

industrie, sudor Sursa foto: Pixabay

Franţa, a doua economie a zonei euro, a înregistrat probabil o creştere de 0,25% în trimestrul trei din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, conform estimării Băncii Centrale, o înrăutăţire faţă de prognoza precedentă, de 0,3%, din cauza reducerii activităţii industriale, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres. Conform previziunilor Băncii Centrale a Franţei, pe ansamblul acestui an PIB-ul ar urma să înregistreze o expansiune de 2,6%, iar pentru 2023 prognoza variază de la un declin de 0,5% la un avans de 0,8%.

“Într-un mediu economic marcat de criza energiei, a forţei de muncă şi de dificultăţile legate de aprovizionare, per ansamblu activitatea economică continuă să fie rezilientă, dar industria este mult mai afectată decât alte sectoare”, conform raportului Băncii Centrale a Franţei, care indică o creştere zero a industriei şi un avans al sectorului serviciilor, în septembrie.

Oamenii de afaceri au raportat o sporire a incertitudinilor, în special din cauza celor provocate de preţurile şi disponibilitatea energiei. Cele mai afectate sunt firmele mari consumatoare de energie, a avertizat guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, Francois Villeroy de Galhau.

Primii indicatori arată o uşoară creştere a economiei în octombrie, deşi sectorul dominant al serviciilor – principalul motor de creştere a economiei ţării – ar urma să înregistreze o majorare mai lentă decât în lunile precedente.

Într-un studiu separat, Institutul Naţional de Statistică (Insee) estima o creştere de 0,2% a economiei franceze în trimestrul trei din 2022 şi o stagnare în ultimele trei luni din 2022, după un avans de 0,5% în trimestrul doi din 2022.

Conform previziunilor Băncii Centrale a Franţei, pe ansamblul acestui an PIB-ul ar urma să înregistreze o expansiune de 2,6%, iar pentru 2023 prognoza variază de la un declin de 0,5% la un avans de 0,8%.

Pe ansamblul anului trecut, PIB-ul Franţei a crescut cu 7%, cea mai bună performanţă din 1969, după un declin de 8% în 2020, când erau în vigoare restricţii severe din cauza pandemiei.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *