Banca Centrală a Franței: Activitatea economică continuă să fie rezilientă, dar industria este mult mai afectată decât alte sectoare

industrie, sudor Sursa foto: Pixabay

Franţa, a doua economie a zonei euro, a înregistrat probabil o creştere de 0,25% în trimestrul trei din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, conform estimării Băncii Centrale, o înrăutăţire faţă de prognoza precedentă, de 0,3%, din cauza reducerii activităţii industriale, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres. Conform previziunilor Băncii Centrale a Franţei, pe ansamblul acestui an PIB-ul ar urma să înregistreze o expansiune de 2,6%, iar pentru 2023 prognoza variază de la un declin de 0,5% la un avans de 0,8%.

“Într-un mediu economic marcat de criza energiei, a forţei de muncă şi de dificultăţile legate de aprovizionare, per ansamblu activitatea economică continuă să fie rezilientă, dar industria este mult mai afectată decât alte sectoare”, conform raportului Băncii Centrale a Franţei, care indică o creştere zero a industriei şi un avans al sectorului serviciilor, în septembrie.

Oamenii de afaceri au raportat o sporire a incertitudinilor, în special din cauza celor provocate de preţurile şi disponibilitatea energiei. Cele mai afectate sunt firmele mari consumatoare de energie, a avertizat guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, Francois Villeroy de Galhau.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Primii indicatori arată o uşoară creştere a economiei în octombrie, deşi sectorul dominant al serviciilor – principalul motor de creştere a economiei ţării – ar urma să înregistreze o majorare mai lentă decât în lunile precedente.

Într-un studiu separat, Institutul Naţional de Statistică (Insee) estima o creştere de 0,2% a economiei franceze în trimestrul trei din 2022 şi o stagnare în ultimele trei luni din 2022, după un avans de 0,5% în trimestrul doi din 2022.

Conform previziunilor Băncii Centrale a Franţei, pe ansamblul acestui an PIB-ul ar urma să înregistreze o expansiune de 2,6%, iar pentru 2023 prognoza variază de la un declin de 0,5% la un avans de 0,8%.

Pe ansamblul anului trecut, PIB-ul Franţei a crescut cu 7%, cea mai bună performanţă din 1969, după un declin de 8% în 2020, când erau în vigoare restricţii severe din cauza pandemiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: