Banca Centrală a Germaniei a înregistrat primele pierderi din ultimele patru decenii, în 2022

Redacția mart. 1, 2023 0 comentarii
germania, steag germania

Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a încheiat anul 2022 în pierdere, o premieră în ultimele patru decenii, după ce un şir de majorări de dobândă adoptate de Banca Centrală Europeană a redus valoarea pachetelor de obligaţiunilor deţinute de Bundesbank şi de asemenea i-a provocat pierderi pentru creditele ultra-ieftine acordate băncilor comerciale, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Chiar dacă pierderile de 172 de milioane de euro raportate miercuri de Bundesbank au fost acoperite de provizioanele acumulate de-a lungul anilor, noi pierderi sunt posibile pe măsură ce dobânzile continuă să crească, reducând valoarea obligaţiunilor acumulate în anii în care inflaţia a fost la un nivel foarte scăzut.

Acestea sunt primele pierderi anuale înregistrate de Bundesbank după 1979.

„Bilanţul veniturilor, acum şi în următorii ani, este rezultatul politicii monetare extraordinar de expansive din ultimii ani. Acum este nevoie de o politică monetară restrictivă pentru a reface stabilitatea preţurilor înrtr-un mod ordonat”, a declarat preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel.

Pierderile anunţate de Bundesbank nu afectează capacitatea instituţiei de a demara operaţiuni de politică monetară dar înseamnă o diminuare a veniturilor pentru bugetul federal al Germaniei, având în vedere că între 2010 şi 2019 Bundesbank a plătit la bugetul statului dividende în valoare de aproape 25 de miliarde de euro.

Pierderile anunţate de Bundesbank vin la câteva zile după ce şi Banca Centrală Europeană a raportat pierderi de 1,6 miliarde de euro pentru anul 2022, acoperite de asemenea din provizioane, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la posibilitatea de a rămâne fără rezerve şi cine va achita nota de plată pentru politica relaxată din trecut acum că inflaţia a atins valori ridicate.

Sursa foto: Pexels Ingo Joseph

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *