Banca Centrală a Poloniei ar urma să majoreze rata dobânzii până la 6%

crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay

Banca Centrală a Poloniei (NBP) ar urma să majoreze miercuri rata dobânzii cu 75 de puncte de bază, până la 6%, arată rezultatele unui sondaj realizat de Reuters, pe fondul majorării inflaţiei şi al riscului de încetinire a creşterii economice, din cauza războiului din Ucraina, transmite Agerpres.

Temerile privind creşterea au determinat alte bănci centrale din regiune să indice că ar putea încetini ritmul de înăsprire a politicii monetare, dar, în pofida unei majorări a dobânzii mai redusă decât se estima în mai, guvernatorul Adam susţine că nu este cazul în Polonia.

În condiţiile în care rata inflaţiei a urcat la 13,9% în mai, de la 12,4% în iunie, cei mai mulţi economişti se aşteaptă ca luna aceasta Comitetul de politică monetară de la Banca Centrală a Poloniei (MPC) să majoreze dobânda de referinţă cu 75 de puncte de bază, similar cu nivelul de luna trecută.

“În mod constant membrii MPC confirmă că vor continua înăsprirea politicii monetare atât timp cât inflaţia continuă să crească. Încă nu există condiţii ca Banca Poloniei să încerce măcar să oprească înăsprirea politicii monetare”, a apreciat Marta Petka-Zagajewska, de la PKO Bank Polski, estimând o majorare de 75 de puncte de bază.

“În pofida creşterii economiei şi a inflaţiei ridicate, ne aşteptăm ca NBP să încetinească ritmul de înăsprire a politicii monetare, iar la reuniunea din 8 iunie să majoreze dobânda de referinţă cu 50 de puncte de bază. Data privind creşterea economică şi inflaţia depăşesc estimările, dar detaliile de bază indică o deteriorare a calităţii creşterii”, susţin analiştii de la Morgan Stanley.

Dintre cei 20 de economişti intervievaţi, 15 se aşteaptă la o majorare de 75 de puncte de bază, patru – cu 50 de puncte de bază – şi unul cu 100 de puncte de bază.

În mod repetat, oficialii de la Banca Centrală a Poloniei au subliniat necesitatea combaterii creşterii preţurilor, determinată de majorarea costurilor cu energia, alimentele şi alte bunuri.

Date despre politica monetară în regiune:

GRAFIC. Evoluția ratei dobânzii de politică monetară din 2019 încoace. Cum se compară România cu țările din regiune?

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *