Pierderea a jumătate din capitalul băncilor rusești este acum un scenariu plauzibil, a declarat prim-viceguvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Dmitri Tulin, în timpul unei reuniuni al grupului de lucru privind pregătirea pentru revizuirea raportului anual, scrie agenția rusă Interfax.
„Pierderea a jumătate din capitalul sectorului bancar pare a fi un scenariu plauzibil, dar nu suntem speriați. La începutul anului, la 1 ianuarie, capitalul sectorului bancar era de aproximativ 12,5 trilioane de ruble. Așa-numita rezervă de capital sau amortizor de capital, cu toate varietățile și tipurile sale, a fost de aproximativ 7 trilioane de ruble. Ce înseamnă această comparație: o rezervă de capital de 7 trilioane față de un capital de 12,5 trilioane de ruble? Înseamnă că, dacă băncile ar fi toate omogene în ceea ce privește rata reală de adecvare a capitalului, băncile ar putea pierde puțin peste jumătate din capital din cauza unei crize. să facă grevă și totuși să respecte ratele obligatorii de adecvare a capitalului, adică marja de siguranță pare chiar cumva excesivă”, a spus Tulin.
Șeful VTB, Andrey Kostin, și șeful Sberbank, German Gref, printre cele mai mari bănci din Rusia, au trimis o scrisoare premierului Mihail Mișuștin la mijlocul lunii martie, în care au prezentat estimări privind potențialele pierderile din participarea la programele guvernamentale de sprijin economic: cele două mari bănci, care sunt supuse la rândul lor unor restricții severe, ar putea pierde aproape 600 de miliarde de ruble.
În scrisoare se menționează, de asemenea, că Banca Rusiei a estimat că pierderile sistemului bancar în 2022 vor fi cuprinse între 3,5 trilioane și 5,8 trilioane de ruble, excluzând o reevaluare negativă a titlurilor de valoare în valoare de aproximativ 2 trilioane de ruble.