Banca centrală a Turciei a majorat joi principala sa rată cheie de la 42,5% la 46%, la sfârșitul unei luni marcate de introducerea taxelor vamale americane și de protestele declanșate de arestarea primarului din Istanbul, potrivit AFP.
Aceasta este prima majorare a ratei cheie din martie 2024, justificată de banca centrală prin „riscurile” care apasă asupra procesului de dezinflație legate de „efectele potențiale ale protecționismului în creștere în comerțul mondial”.
Banca centrală coborâse rata de la 50% la 42,5% între decembrie și martie.
„Politica monetară strictă va fi menținută până la atingerea stabilității prețurilor printr-o scădere susținută a inflației”, a declarat joi banca centrală într-un comunicat.
Inflația, care a atins un vârf de 85% la sfârșitul anului 2022, a scăzut în martie la 38,1%, cel mai scăzut nivel din decembrie 2021, potrivit cifrelor oficiale.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Însă în aprilie „inflația de bază lunară este așteptată să accelereze ușor din cauza evoluțiilor recente de pe piețele financiare”, a avertizat instituția, referindu-se la reacția burselor mondiale la introducerea de noi tarife vamale în SUA.
Autoritățile vizează o inflație de 24 % până la sfârșitul anului 2025, dar acest obiectiv ar putea fi compromis și de climatul de incertitudine creat de arestarea, la 19 martie, a primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, sub acuzația de „corupție”, pe care acesta o neagă.
Detenția provizorie a primarului opoziției a declanșat o mișcare de protest fără precedent în Turcia din 2013 și a sporit presiunea asupra economiei turce.
Pe lângă apelurile la boicotarea companiilor apropiate de guvern, valul de proteste a dus la o scădere puternică a bursei din Istanbul, care a pierdut peste 13% de la închiderea din 18 martie.
De asemenea, lira turcească a pierdut mai mult de 4% față de dolar începând cu 19 martie, în ciuda celor 50 de miliarde de dolari injectate de banca centrală turcă pentru a limita pagubele.