Banca centrală americană (Fed) nu a luat încă o decizie în privința creării sau nu a unui dolar digital și a publicat joi un raport asupra acestui subiect, prima etapă a unei consultări publice, potrivit Le Figaro.
Fed a subliniat că este vorba despre „prima etapă a unei consultări publice (…) asupra avantajelor și potențialelor riscuri ale unei CBDC (central bank digital currencies) americane” și că așteaptă un răspuns la un chestionar până în 20 mai.
Raportul arată că Fed „nu va adopta noi măsuri pentru a dezvolta o CBDC decât dacă cercetarea arată că avantajele pentru gospodării, companii și economia în ansamblul său sunt mai importante decât riscurile și arată că CBDC este superioară altor metode”. „Suntem nerăbdători să dialogăm cu publicul, reprezentanții aleși și un larg evantai de entități în examinarea aspectelor pozitive și negative ale unei monede digitale a băncii centrale a Statelor Unite”, a declarat președintele Federal Reserve, Jerome Powell, citat într-un comunicat.
În fața criptomonedelor existente, care se dovedesc volatile și pot fi utilizate în scopuri ilegale, Fed apreciază că o monedă digitală americană „ar putea oferi gospodăriilor și companiilor o formă electronică practică de monedă a băncii centrale, cu securitatea și lichiditatea pe care le implică”. Dar acest lucru ar putea crea riscuri și ar ridica întrebări legate de modalitatea în care va afecta băncile și disponibilitatea creditului, precum și în ceea ce privește „stabilitatea sistemului financiar și eficiența politicii monetare”.
Avansul mondial al criptomonedelor și folosirea în creștere a plăților digitale au creat interes pentru o monedă digitală oficială iar principalele bănci din lume studiază această posibilitate. Acestea doresc să evite să lase prea mult spațiu actorilor privați (Facebook participă la crearea «Diem») sau unei puteri străine. Nigeria lansat în octombrie propria sa monedă digitală, în timp ce yuanul digital este deja în faza de test în China.
Banca Centrală Europeană (BCE) a inițiat în 2021 propriul său proces de analiză. Banca Angliei (BoE) studiază și ea problema, dar Camera Lorzilor nu vede la acest moment un avantaj concret.