Măsura, care egalează precedenta cea mai mare creștere a costurilor de împrumut a BCE, ridică rata de referință a depozitelor băncii de la zero la 0,75% – cel mai ridicat nivel din 2011.
Euro a oscilat între câștiguri și pierderi mici față de dolar în minutele de după anunțul de majorare a dobânzii BCE, situându-se aproape de paritate cu dolarul.
Este a doua creștere consecutivă a costurilor de împrumut de către BCE, care a majorat ratele în iulie pentru prima dată în peste un deceniu.
Creșterea vine în ciuda temerilor tot mai mari că zona monetară va intra în recesiune în următoarele luni, deoarece creșterea prețurilor la energie – în mare parte ca urmare a blocării de către Rusia a livrărilor de gaze esențiale pentru Europa – a afectat întreprinderile și gospodăriile din întreaga regiune.
Cu toate acestea, inflația din zona euro a atins un nou maxim de 9,1% în anul până în august, cu mult peste ținta de 2% stabilită de BCE, în timp ce rata șomajului a scăzut la un minim record de 6,6% în iulie. De asemenea, euro a coborât la minimul ultimilor 20 de ani în raport cu dolarul, ceea ce a dus la creșterea prețului importurilor, în timp ce creșterea economică a crescut cu un procent neașteptat de puternic de 0,8% în al doilea trimestru.
Aceste evoluții au întărit argumentele pentru ca BCE să ia măsuri mai agresive pentru a ține în frâu inflația, chiar dacă acest lucru costă locuri de muncă și creștere economică. Ultima dată când BCE a majorat ratele cu 0,75 puncte procentuale a fost o ajustare tehnică de trei săptămâni pentru a netezi lansarea euro în ianuarie 1999.
BCE a declarat că principala sa rată de refinanțare pentru lichiditățile bancare va crește de la 0,5% la 1,25%. Rata la facilitatea sa de creditare marginală pentru împrumuturile overnight acordate băncilor va crește de la 0,75% la 1,5%.
Pe piețele de obligațiuni guvernamentale, randamentul obligațiunilor germane pe doi ani – care este sensibil la modificările așteptărilor privind dobânzile – a adăugat 0,06 puncte procentuale, până la 1,15%, pe măsură ce prețul instrumentului de datorie a scăzut. Randamentul Bund pe 10 ani, considerat un indicator al costurilor de împrumut în întreaga zonă euro, a crescut cu 0,02 puncte procentuale, la 1,59%.