Banca Centrală Europeană critică taxa propusă de Guvernul Italiei pe profiturile suplimentare ale băncilor

sediu banca, sedii bancare, birouri Sursa foto: Pexels

Banca Centrală Europeană (BCE) a criticat miercuri taxa propusă în august de Guvernul Italiei pe profiturile suplimentare ale băncilor, spunând că nu ia în considerare perspectivele pe termen lung ale creditorilor şi unii ar deveni vulnerabili la o scădere a activităţii economice, transmite Reuters.

„Suma taxei extraordinare ar putea să nu fie proporţională cu profitabilitatea pe termen lung a instituţiei de credit şi cu capacitatea sa de generare a capitalului”, se arată în opinia juridică a BCE.

„Ca rezultat al aplicării generale a taxei extraordinare, instituţiile care au un nivel mai redus al solvabilităţii sau se concentrează mai mult pe activitatea de creditare (cum ar fi băncile mici) ori au estimări dificile legate de nivelul capitalului ar putea să absoarbă mai greu potenţialele riscuri negative de pe urma scăderii activităţii economice”, apreciază BCE.

Chiar dacă şi alte state din Europa, precum Spania şi Ungaria, au introdus taxe pe profiturile suplimentare ale băncilor, analiştii sunt de părere că decizia autorităţilor italiene a luat piaţa pe nepregătite şi a afectat în mod serios încrederea investitorilor.

La scurt timp după ce vicepremierul Matteo Salvini a anunţat că Italia a convenit o „retragere de 40% din profiturile suplimentare în valoare de mai multe miliarde de euro ale băncilor” pentru 2023, valoarea de piaţă a băncilor italiene a scăzut cu 9,5 miliarde de euro.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *